Latijns-Amerika in de greep van Chinese leningen
28 Feb 2015, 10:00
foto


Chinese staatsbanken hebben hun leningen aan Latijns-Amerikaanse landen in 2014 zien stijgen tot US$ 22 miljard. Dat is 71 procent meer dan in 2013. Het is het tweede grootste record van Chinese leningen aan Latijns-Amerika. De cijfers zijn gepubliceerd door de China/ Latijns-Amerika Financiële Databank.

De Chinese leningen overtreffen de totale leningen van de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank aan de regio. Brazilië heeft alleen al US$ 8,6 miljard ontvangen. Argentinië volgt met US$ 7 miljard, Venezuela met US$ 5,7 miljard en Ecuador met US$ 821 miljoen.

De auteurs van het rapport, Kevin P Gallagher en Margaret Myers, zeggen dat Chinese financiering vooral populair is bij Latijns-Amerikaanse regeringen, maar het "wordt gegeven met enkele addertjes onder het gras". Zo kan China stilzwijgend eisen dat Chinese bedrijven een hand hebben in een aantal projecten. Aan de andere kant vermijdt China inmenging in de binnenlandse politiek, schrijven Gallagher en Myers. Maar, waarschuwen ze, de groeiende financiële toezeggingen van China aan de regio dragen ook een aanzienlijk risico. "China heeft zwaar geïnvesteerd in landen met een slechte kredietwaardigheid en met een geschiedenis van wanbetaling," zeggen ze.

Sinds 2007 hebben de Chinese staatsbanken Venezuela meer dan US$ 50 miljard geleend. Caracas heeft het geld gestopt in de mijnbouw, energie, infrastructuur en woningbouw projecten. Begin januari is de Venezolaanse president Nicolas Maduro naar China afgereisd om meer geld te vragen. Zijn land zit in een economische crisis als gevolg van de dalende olieprijzen. Maduro keerde terug naar zijn land met een lening van US$ 20 miljard.

De prijzen van de Venezolaanse olie zijn bijna gehalveerd vergeleken met een half jaar geleden. Analisten zeggen dat de lening waarschijnlijk minder is dan waarop de Venezolaanse leider had gehoopt. Het geld zal niet genoeg zijn om het tekort in zijn land te compenseren.

De Chinese fondsen zijn de sleutel voor een aantal infrastructurele programma's in Latijns-Amerika, met inbegrip van modernisering van de metro in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en wegenbouw in Ecuador. De schrijvers van het rapport voorspellen dat als de Chinese toezeggingen voor verdere infrastructurele projecten tot wasdom komen, de investeringen uit Beijing dit jaar de US$ 37 miljard van 2010 kunnen overschrijden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April