Rinushka Wongsodrono wint Firm Engineering studiebeurs
28 Dec 2014, 04:00
foto
Guido Koorndijk, directeur van FIRM Engineering, reikt de beurs uit aan Rinushka Wongsodrono. (Foto: René Gompers)


“Ik zou helemaal niet mee doen. Mijn richtingscoördinator heeft mijn naam doorgegeven. Dit had ik niet verwacht, ik kan het nog steeds niet geloven”, zegt Rinushka Wongsodrono. Zij heeft zaterdag een studiebeurs gewonnen. Haar studie aan de Anton de Kom Universiteit zal volledig bekostigd worden door Firm Engineering.

FIRM Engineering heeft in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) een programma ontwikkeld met als doel studenten te stimuleren om topprestaties neer te zetten. Als onderdeel van dit programma wordt er jaarlijks via een loting een ‘scholarship’ uitgereikt aan een student die in het eerste studiejaar excellente prestaties heeft geleverd. De loting gebeurt op de ‘Owru Yari konmakandra’ van het bedrijf. De andere ‘firm performers’ vallen niet buiten de boot, deelt Guido Koorndijk, directeur van FIRM Engineering mee. “Zij komen automatisch in het bestand van het bedrijf en zullen vaker betrokken worden bij activiteiten van het bedrijf om zodoende toch wat praktijkervaring op te doen.”

Hoewel ze een ‘firm performance’ heeft neergezet dacht Rinushka in eerste instantie niet aan meedoen aan de loterij ondanks aandringen van mensen om zich heen. De trekking is verricht door Marcel Meyer, voorzitter van de Orde van Raadgevende Ingenieurs in Suriname (ORIS). Meyer vindt het project prijzenswaardig. “Hiermee is het beroep van ingenieurs en technici in de ‘spotlight’ geplaatst en wordt de mensen die door willen gaan in dit vak een ‘push’ gegeven.

Meer studierichtingen betrekken
Het programma wordt momenteel alleen gedraaid voor de studierichting Infrastructuur. Hieraan zijn er veertien vakken verbonden. De uitblinkers van elk vak mogen meedoen aan een loterij. Dit jaar hebben vijf studenten meegedaan aan de loting voor de beurs. Rinushka blinkt uit in twee vakken: Statistieken en Analyse waarvoor ze respectievelijk een 10 en 9.2 heeft gescoord. Guido Koorndijk, directeur van FIRM engineering, deelt mee dat de ‘scholarship’ vanaf volgend jaar toegankelijk wordt gemaakt voor andere studierichtingen. “Dit is een proefperiode geweest en we hebben gemerkt dat het daadwerkelijk studenten stimuleert. Afgesproken is dat na een succesvolle proefperiode, studenten van andere richtingen de kans zullen krijgen voor een Firm Scholarship. Daar gaan wij dus nu werk van maken.”

Rinushka is heel dankbaar voor de beurs en belooft haar prestaties ‘firm’ te houden. “Nu zijn ‘all eyes on me’ maar dat vind ik ook goed. Ik moet gewoon zo doorgaan”, merkt ze op. “Ik ben God zo dankbaar. Nu kan ik mij helemaal aan de school geven. Ik hoef niet meer te werken denk ik.” Rinushka werkt op verschillende plaatsen als serveerster. Zij wil later de Masters doen voor Wiskunde. Behalve de beurs en een award heeft de ‘firm performer’ een laptop gekregen. Zij heeft als onderdeel van de ceremonie de ‘pagara’ aangestoken op de ‘Owru Yari Konmakandra’.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April