Frankrijk continueert technische samenwerking Suriname
20 Dec 2014, 18:00
foto
Surinaamse kustwacht en Franse Marine tijdens een gezamenlijke patrouille in de strijd tegen illegale visserij. (Foto: Franse Ambassade)


Frankrijk blijft investeren in de technische samenwerking met Suriname. Voor 2015 staan weer Franse trainingen voor Surinaamse gewapende eenheden op het programma. Ook de gezamenlijke patrouilles op de Marowijne grensrivier, in zee en aan land in Frans Guyana zullen toenemen.

Het gezamenlijke optreden heeft onder andere preventie tot doel, zegt de Franse ambassadeur Michel Prom. Zo hebben de Surinaamse kustwacht en de Franse Marine van het jaar gepatrouilleerd in de maritieme zone in de strijd tegen illegale visserij. “De hechte samenwerking en gezamenlijke acties in het grensgebied zijn van eminent belang.” Behalve de grensoverschrijdende criminaliteit, zijn de blikken ook gericht op de illegale goudzoekers, met name de scalians in de Marowijne rivier. In 2015 zullen de Fransen de manschappen van de Surinaamse Kustwacht verder trainen in het enteren van een boot en in het verrichten van arrestaties. Ook zijn er follow-up trainingen gepland voor forensische specialisten en wordt de motorbrigade extra kennis bijgebracht. De Fransen hopen op een tweemaandelijkse gezamenlijke actie in het grensgebied.

Volgens de diplomaat tonen de gezamenlijke patrouilles de goede samenwerking aan tussen de gewapende eenheden van beide landen. “Hoe dan ook, onze problemen in het grensgebied zijn hetzelfde.” In afwachting van de Surinaamse ratificatie van het 2006-verdrag, heeft de Surinaamse politie als waarnemer een dagje meegelopen met Franse collega’s op de markt in St. Laurant, zegt Prom. Ook zijn Surinaamse militairen in Augustus, tijdens hun vierdaagse rivierpatrouille Albina-Maripasoela, aan wal gegaan om als waarnemer mee te lopen in St. Laurant. Het Franse parlement heeft het 2006-verdrag in 2008 geratificeerd. Hierin staat dat eenheden een waarnemersrol hebben tijdens gezamenlijke patrouilles tot 2 kilometer inlands. Parlementariërs van de NDP en ABOP hebben vanaf het begin kritiek hierop geleverd.

Als onderdeel van de technische en operationele samenwerking, wisselen beide landen ook informatie uit. Zo heeft de Franse ambassade een lijst opgevraagd van type wapens en serienummers, gebruikt bij Surinaamse berovingen. Dit, naar aanleiding van de recente uitspraken van korpschef Humphrey Tjien Liep Shie. Hij gaf op een persconferentie aan dat wapens die worden gebruikt bij berovingen uit Frans-Guyana komen. In dit buurland mag elke Franse burger met zijn id-kaart een ‘one shot long rifle’ kopen. Maar voor alle andere types wapens is een schriftelijke toestemming nodig van de Franse perfect. De Fransen kijken ook uit naar details over de drugstransporten via containers vanuit de Surinaamse haven naar de Franse haven Le Havre (augustus) en Dunkerque (eind november).
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March