'Ook zij' debat: Nog geen vrouw als president
25 Nov 2014, 06:00
foto
De politici die deelnamen aan het debat met Karin Refos van Stas International. Links Ricardo Panka, Carl Breeveld en rechts Raymond Sapoen. (Foto: René Gompers)


Het laatste ‘Ook zij’ debat voor 2014 is achter de rug. Het ging er deze keer luidruchtig aan toe. Voor dit debat waren vertegenwoordigd de politieke partijen DOE, NDP en Pertjajah Luhur (PL). De BEP heeft afgezegd. De politici waren goed voorbereid en hadden op alle ‘stekende’ vragen van het publiek een antwoord klaar.

De partijen hebben elk uitgelegd wat hun visie is over vrouwen in de politiek en het beleid dat ze voeren om meer vrouwen in de leidinggevende organen te krijgen. Ricardo Panka van de NDP deelde mee dat zijn partij al vanaf de oprichting een vrouwvriendelijk beleid heeft. Carl Breeveld voorzitter van DOE gaf aan dat in zijn partij gelijke kansen zijn tussen mannen en vrouwen en dat er een goede balans is. Raymond Sapoen, ondervoorzitter van PL, deelde mee dat zijn partij niet een speciaal beleid voert voor vrouwen. Bij deze partij maakt het niet uit wie een bepaalde functie bekleedt, als de persoon maar capabel is, legde hij uit.

Breeveld merkte op dat met het voldoen aan een quota "je er nog niet bent" en dat er veel meer gedaan moet worden om alles goed te laten verlopen. Sapoen gelooft niet in de stelling dat als dertig procent van de kandidaten op de lijst niet uit vrouwen bestaat, de partij gedoemd is te verliezen. Sapoen ontlokte verontwaardiging en luide kritiek van het publiek toen hij stelde dat politiek een mannenzaak is. Hij is er wel voorstander van dat meer vrouwen te maken krijgen met de besluitvorming. Van de drie partijen is het de PL die in samenwerkingsverband met NPS, VHP, KTPI, DA91, SPA en BEP concreet werkt aan ‘ouderschapsverlof’. Vrouwen uit het publiek wilden weten wat de partijen doen aan het vraagstuk van zwangerschapsverlof. Over de vraag of de partijen al klaar zijn om een vrouwelijke president voor te dragen, waren de politici heel vaag. “We zijn er klaar voor maar wanneer dat gebeurt weten we nog niet” deelde Panka mee.

Karin Refos, directeur van Stas International die de ‘Ook Zij’ campagne houdt, is zeer tevreden met het verloop. “Ze zijn goed voorbereid gekomen dit keer. Het geeft aan dat men ‘ook zij’ serieus neemt”, merkte Refos op. “Aan de andere kant merken we ook wat beweging in de politiek. We worden nu vaker benaderd door de politiek. Dit heeft invloed en dat is de bedoeling ook. We willen de verkiezingen beïnvloeden. Er is geen balans zonder 'Ook Zij'.” Het eerstvolgende debat is in februari 2015. Dat wordt gehouden op Atjoni met marronvrouwen.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April