Staatsolie en Surgold bespreken Merian-investeringsbudget
21 Nov 2014, 18:00
foto
Managing director Marc Waaldijk (links) en Surgold managing director Adriaan van Kersen.


Een partnermeeting tussen Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. en Suriname Gold Company LLC (Surgold) heeft de start van de gezamenlijke financiering van het Merian Goudproject gisteren ingeluid. Het doel van deze eerste meeting was om een aanvang te maken met het bespreken en goedkeuren van het investeringsprogramma en -budget.

Surgold schat dat de investering US$ 900 miljoen tot US$ 1 miljard bedraagt. Staatsolie komt in met 25% van de investeringskosten, die per maand in rekening zullen worden gebracht. Het bedrijf heeft US$ 83 miljoen, haar 25% aandeel in de historische kosten, al gestort. Het gaat om de kosten die Surgold heeft gemaakt in de periode 2004 tot en met augustus 2014.

'Goede financiële belegging'
Staatsolie-managing director Marc Waaldijk en managing director Adriaan van Kersen, van Surgold vertegenwoordigden de bedrijven. Staatsolie en Surgold zullen periodiek overleggen over de voortgang van het project. Staatsolie zet haar deskundigheid en ervaring met grote projecten in bij het project en doet tegelijkertijd kennis en ervaring op in het opzetten van een goudmijn en goudoperatie, zegt de voorlichting van Staatsolie.

Het Merian Goudproject is volgens Staatsolie een goede financiële belegging voor het bedrijf én Suriname. Door de deelname zal de groeipotentie en de US-dollarverdiencapaciteit op de lange termijn verder worden vergroot. Voor de deelfinanciering van haar bijdrage in de kosten, heeft Staatsolie haar huidige leningsovereenkomst met een consortium van internationale en regionale banken aangepast.

Obligaties
De aangepaste financieringsovereenkomst is op 14 november afgesloten. Het consortium bestaat uit: Credit Suisse AG, First Caribbean International Bank N.V., ING Bank N.V., RBC Royal Bank N.V. en First Citizens Financial Services Ltd. Vanwege de gezonde financiële positie van Staatsolie was voor de leningsovereenkomst geen Staatsgarantie vereist.

Voor de slotfinanciering van het Merian Goudproject zal Staatsolie in de eerste helft van 2015 voor de tweede keer obligaties uitgeven. De totale Surinaamse gemeenschap zal kunnen participeren aan deze lening. Het voornemen is om de obligatielening ook open te stellen voor beleggers in Nederland en het Caribisch gebied, zodat een groter bedrag bij elkaar kan worden gebracht. De inschrijvingsperiode voor de tweede obligatielening zal aansluiten op de vervaldatum (14 mei 2015) van de eerste. Huidige obligatiehouders hebben dan de mogelijkheid hun belegging in Staatsolie voort te zetten voor een vergelijkbare periode en tegen een rentevoet die minimaal gelijk zal zijn aan de huidige. Staatsolie zal vroeg in 2015 het publiek informeren over de tweede obligatielening.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April