Transparantie bij toelating studenten Geneeskunde
28 Oct 2014, 08:00
foto


Het toelaten van nieuwe studenten voor de studierichting Geneeskunde aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) is volledig transparant geweest. In de commissie zitten verschillende vertegenwoordigers waaronder van het Bureau Studentenzaken, de Faculteit der Medische Wetenschappen, het Bestuur van de Universiteit en het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling.

Khalid Saboerali, bestuurslid van Adekus en lid van de selectiecommissie belast met de toelating van nieuwe studenten, zegt dat de selectie verder plaatsvindt onder het toeziend oog van een notaris, de kandidaten, de pers en ander publiek. “De selectieresultaten worden ook gepubliceerd in kranten. Als zich toch malversaties zouden afspelen, snijdt de universiteit zich onnodig in de vingers. Het selectie systeem biedt geen ruimte om zomaar mensen te accommoderen en dit kan en mag niet”, benadrukt hij.

Dit jaar is de numerus fixus verhoogd van 40 naar 60 studenten. De aanpassing voor de toelating van het aantal studenten is in een beschikking vastgelegd. “Hierin is de selectieprocedure duidelijk aangegeven en de commissie heeft zich strikt hieraan gehouden’, stelt Saboerali. Voor de transparantie zijn de studenten verdeeld in groep A en B. Groep A bestaat na de gewijzigde beschikking uit 40 kandidaat-studenten en groep B uit 20. In Groep A zitten de kandidaten met de hoogste puntentotalen. De uitbreiding van deze groep hield in dat kandidaten met de hoogste puntentotalen eerst werden geselecteerd. Door de uitbreiding kwamen dit jaar kandidaten met minimaal totaal 29 punten terecht in groep A.

In de beschikking staat dat aan alle kandidaat-studenten die zich hebben aangemeld een rangnummer wordt toegekend, waarbij de volgorde wordt bepaald door de afnemende hoogte van de som der cijfers. Als er meerdere studenten zijn met hetzelfde aantal punten, dan wordt de volgorde bepaald door een door de selectiecommissie te houden loting. Voor de rest geschiedt de toekenning van de rangnummers op basis van de alfabetische volgorde op naam.
De Faculteit der Medische Wetenschappen heeft gedurende een aantal jaren onderzocht hoe studenten met verschillende punten het doen op de campus. “De doorstroom van de groep studenten die met minimaal 28 punten binnenkomt, is stukken beter dan bij de groep die met minder punten binnenkomt”, zegt Saboerali.

Over het verruimen van de numerus fixus zegt het bestuurslid dat hij begrip heeft voor dit besluit van de regering. “De universiteit was wel verrast met de plotselinge aankondiging van deze uitbreiding, maar zij vindt het belangrijk dat de uitstroom van haar ook bijdraagt aan de gezondheidssector. Er wordt hard gewerkt om alle studenten optimaal te kunnen accommoderen.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April