Grassalco verdiept inzichten op mijnbouwconferentie IGF
24 Oct 2014, 12:00
foto
De delegatie van Grassalco op de mijnbouwconferentie in Genève. Van links naar rechts: Sergio Akiemboto, president-directeur, Rachel Koningsbloem-Pinas, Senior Corporate Iamge Officer en Glenn Gemerts, adviseur.


Sociale uitkeringen, betrokkenheid van de samenleving, duurzame voordelen voor lokale gemeenschappen, operationele veiligheid, mensenrechten, onderwijs en de rol van de vrouw in mijnbouw, hebben veel aandacht gekregen op de internationale mijnbouwvergadering in Genève, Zwitserland. NV Grassalco, die bezig is met voorbereidingen voor goudwinning in Maripaston, participeerde ook in de tiende jaarvergadering van de Inter Governmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development (IGF).

De belangrijkste doelstelling van de bijeenkomst, die gehouden is van 20 tot 24 oktober, was het continueren van de uitvoering van een 'mining policy framework' en het verder versterker van IGF. Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt mede georganiseerd door United Nations Conference for Trade and Development, UNCTAD. Tijdens dit forum komen jaarlijks participanten vanuit ruim 55 landen (Afrika, Europa, Azië, Noord-Amerika, Latijns-Amerika/Caribisch Gebied, bijeen om zich te buigen over ontwikkelingen binnen de mijnbouwsector.
Suriname is sinds het vorig jaar, 2013, gekozen tot voorzitter van dit mijnbouwforum. Volgens de huidige voorzitter Glenn Gemerts, adviseur van Grassalco, maakt de IGF een groei door. Dit jaar hebben ruim 280 participanten deelgenomen aan de vergadering, meldt de afdeling Corporate Image van het staatsbedrijf.

Op de conferentie is ook aandacht besteed aan de kansen en bedreigingen binnen de artisanale en kleinschalige goudwinning. Er zijn vergelijkbare situaties in Afrikaanse landen als voorbeeld aangehaald. Gemerts benadrukte bij de opening van de jaarvergadering dat sociale uitkeringen en betrokkenheid van de lokale gemeenschappen in de mijnbouwsector onderwerpen zijn die wereldwijd steeds meer aandacht krijgen. Ook in Suriname houden diverse bedrijven rekening bij het opstellen van hun jaarbegrotingen met het uitvoeren van een gericht beleid over 'maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Meetinstrumenten
Voor Sergio Akiemboto, president-directeur van NV Grassalco, was de deelname aan deze IGF-vergadering voor het staatsmijnbouwbedrijf heel belangrijk. Grassalco is bezig met het opzetten van een 'Gravity Concentration Plant' voor het winnen van goud te Maripaston in het district Para en is reeds in productie van steenslag in het district Brokopondo. Voor het staatsbedrijf zijn de visies, goede voorbeelden van andere lidlanden van IGF belangrijke meetinstrumenten.
Grassalco heeft reeds een sociaal beleid opgesteld dat wordt uitgevoerd in Brokopondo én Para. Volgens Akiemboto levert het uitvoeren van dit beleid tastbare voordelen op voor het bedrijf en de lokale gemeenschappen.

Om verder vorm en inhoud te geven aan dit beleid, wordt samen met de International Institute for Sustainable Development voor de duurzaamheid van de mijnbouwsector een Water, Energie en Food security pilot project uitgevoerd. De eerste bevindingen van het project werden gepresenteerd op het forum. Het streven is om met de behaalde resultaten op termijn, Suriname als voorbeeld te stellen van wereld.

De delegatie van Suriname bestond verder uit Rachel Koningsbloem-Pinas, Senior Corporate Iamge Officer van NV Grassalco en Nathalie Emanuels, Manager van de Stichting Environmental and Mining Foundation.
Advertenties