Cuba 'hofleverancier' medisch personeel Ebola-crisis
24 Oct 2014, 16:00
foto
Leonardo Fernandez (63) was één van de Cubaanse artsen die zich vrijwillig opgaf om naar West-Afrika te reizen. (Foto: Reuters)


Cuba is de belangrijkste leverancier van gezondheidswerkers voor de Ebola-crisis in West-Afrika. Het land heeft meer medisch personeel in de getroffen gebieden dan het Rode Kruis of de rijkere landen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In een tweede lichting medisch personeel heeft Cuba 83 artsen en verpleegkundigen naar Liberia en Guinee gestuurd om de Ebola-patiënten te helpen. Een paar weken geleden was al een groep van 165 Cubaanse gezondheidswerkers gereisd naar Sierra Leone om te helpen bij de bestrijding van de Ebola-uitbraak.

“Cuba heeft voorzien in het aantal en de mensen. Er zijn meer personele krachten uit Cuba dan uit vele, vele niet-gouvernementele organisaties samen,” zegt Jose Luis Di Fabio, de WHO-vertegenwoordiger op het Caribische eiland. De epidemie heeft meer dan 4.500 mensen in West-Afrika gedood.

Cuba geprezen
Het Rode Kruis, dat probeert om de Ebola-uitbraak aan te pakken in Sierra Leone, zegt dat de omvang ervan zo groot is dat er dagelijks meer dan 100 lijken moeten worden ‘verwerkt’. "We kunnen onze broeders uit Afrika niet zien in moeilijke tijden en met de armen gekruist blijven toekijken," stelt de Cubaanse ambassadeur in Liberia, Jorge Lefebre Nicolas, tegenover het persbureau Reuters.

Met een toestel van de nationale luchtvaartmaatschappij Cubana is de tweede lichting medisch personeel geland op de internationale luchthaven Roberts buiten de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Cuba is geprezen voor zijn reactie op de Ebola-crisis. Ook de Verenigde Staten (VS) heeft zijn waardering voor Cuba geuit.

Ondanks de ijzige relatie van de VS met het communistische eiland, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, Cuba een voorbeeld genoemd van een kleine natie die veel meer heeft gestuurd dan grotere, rijkere staten. De reactie van Cuba heeft ook applaus gehad van humanitaire hulpverleners die zeggen dat respons van de internationale gemeenschap heeft ontbroken.

Volgens president Raul Castro is dit ook een kans voor zijn land om voort te bouwen op de al lang bestaande traditie van humanitaire hulp in Afrika. Het staatshoofd schudde de handen en omhelsde de 83 artsen en verpleegkundigen die zwaaiden met Cubaanse vlaggen terwijl ze aan boord gingen van het vliegtuig naar West-Afrika. Veel meer Cubaanse medici zijn getraind om naar de getroffen gebieden te reizen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April