Extra miljarden inkomsten begroting punt van bezorgdheid
01 Oct 2014, 20:00
foto


Het extra bedrag van SRD 3 miljard aan andersoortige inkomstenbronnen op de begroting van 2015, vormen volgens Harish Monorath (Nieuw Suriname), een punt van bezorgdheid. President Desi Bouterse zei aan het eind van zijn jaarrede woensdag in het parlement dat er een extra SRD 3 miljard is opgebracht als inkomstenbron. “De president heeft niet gezegd hoe dit bedrag binnengehaald zal worden”, zegt Monorath. Hij vermoedt dat het hier gaat om leningen, waarvan ook niet duidelijk is waar die geleend worden, onder welke voorwaarden en hoe dit geld terug zal worden betaald.

Monorath die samen met zijn fractiegenoot Prem Lachman, deel blijft uitmaken van de coalitie, zegt vooral niet onder de indruk te zijn van de jaarrede omdat van een laatste begroting van een regering in een verkiezingsjaar niets verwacht mag worden. De parlementariër wijst er op dat de inkomsten van de Staat te laag zijn. "Hoe dek je een toekomstige lening”, vraagt Monorath. Daarnaast moet dit geplaatst worden tegen de achtergrond dat de Staat nog steeds niet in is geslaagd een bedrag van US$ 400 miljoen binnen te krijgen of te lenen om bij te dragen aan de gouddeal met Newmont. “Als je die bedragen bij elkaar optelt, hebben we een veel grotere schuld nu”, meent Monorath.

Nieuw Suriname die ervoor heeft gekozen buiten de Mega Combinatie een eigen fractie te hebben, zal toch het beleid van de coalitie ondersteunen. “Dit doen we vanuit onze verantwoordelijkheid als coalitie, zodat die halverwege niet uit elkaar valt”, zegt Monorath. Hij wijst er op dat in het verkiezingsjaar, op weg naar 25 mei 2015, er niet veel of helemaal niets van de regering verwacht hoeft te worden. Voor wat het college betreft, hoopt het assembleelid dat de volksvertegenwoordiging alsnog in openbare vergaderingen bijeen komt om enkele wetten zoals, de aanpassing van het wetboek van strafrecht, de investeringswet en de advocaten wet in deze regeerperiode aan te nemen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April