Hoefdraad: Financiën krijgt van mij ruim voldoende
02 Oct 2014, 00:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname bij De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


De president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, is dik tevreden over het financiële beleid van de regering. Volgens hem zijn de door president Desi Bouterse gepresenteerde cijfers, tijdens de jaarrede van woensdag reëel en het bewijs dat de regering een streng financieel beleid heeft gevoerd en zich heeft gehouden aan strenge monetaire uitdagingen.

“Hiervoor krijgt financiën van mij een ruime voldoende’, zegt Hoefdraad in gesprek met Starnieuws. Volgens hem is het de regering gelukt in de eerste acht maanden van 2014 het hoge begrotingstekort van 2013 behoorlijk terug te dringen.
Het tekort voor het dienstjaar 2014 was bij de indiening van die begroting gesteld op eerst iets meer dan SRD 756 miljoen om later toe te nemen met nog eens SRD 113.7 miljoen. Tijdens de jaarrede woensdag zei Bouterse dat het tekort nu is gesteld op SRD 666.480.000. Dit is 3.4% van het bruto binnenlands product. Hoefdraad zegt dat het een uitdaging is nu te werken aan een stabiele wisselkoers en een laag inflatiecijfer om de ontwikkeling van het land verder op gang te brengen.

Geen nieuwe aanvragen
Hoefdraad ontkent dat het in stand houden van een lage wisselkoers voor de Amerikaanse dollar de Staat miljoenen kost. "Het is een normale zaak in heel de wereld dat er wordt geïntervenieerd op het moment dat wordt geconstateerd dat de wisselkoers boven de vastgestelde normen gaat”, zegt de monetaire autoriteit. Zonder het in cijfers uit te drukken, zegt Hoefdraad dat er in de maanden augustus en september wel veel is geïntervenieerd. Daartegenover staat wel dat er sommige maanden zijn waar die interventie van de Centrale Bank helemaal niet nodig is. De enorme interventie van augustus en september zou te maken hebben met de uitbetaling van de jaarlijkse vakantiegelden bij de overheid, waardoor er wat extra geld in omloop werd gebracht en daarna de gebruikelijke toename in het koopgedrag in de vakantieperiode.

De verhoogde economische activiteiten in die perioden gaan naar zeggen van Hoefdraad gepaard met veel importen. “We merken dat die importen nu al beginnen af te nemen. Op dit moment hebben we geen extra en nieuwe aanvragen via de banken binnengekregen. Het is voor ons een moeilijke periode die zich elk jaar voordoet. Het is niet nieuw”, meent Hoefdraad. Volgens hem moet er wel rekening worden gehouden met speculaties op de valutamarkt. Zeker met de gang naar de verkiezingen toe van mei volgend jaar. “Maar we gaan binnenkort in nauw overleg met de banken, bekijken hoe we de zaak richting de verkiezingen op lijn kunnen houden”, zegt Hoefdraad.
Hij wijst er op dat het stabiel en laag houden van de wisselkoers niet alleen een taak is van de Centrale Bank en het ministerie van Financiën maar veel meer instituten, de regering en de samenleving.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April