Suriname roept hulp in bij dreiging Ebola
01 Oct 2014, 12:17
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee. Rechts: raadsadviseur Jules Wijdenbosch.


President Desi Bouterse deelt de toenemende wereldwijde bezorgdheid over de verspreiding van de Ebola-epidemie. Het is nooit te vroeg om maatregelen te nemen, heeft hij zojuist gezegd in De Nationale Assemblee. “De regering heeft zich voor hulp gewend tot de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en bevriende naties waaronder Brazilië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Cuba.” De regering wil alle noodzakelijk voorzieningen treffen om deze ziekte buiten haar grenzen te houden.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft landen die zich willen beschermen tegen deze ziekte, alle hulp aangeboden. “Direct na zijn speech heb ik de minister van Buitenlandse Zaken gebeld en hem gezegd dat hij direct per nota het hulpverzoek van Suriname kenbaar moet maken,” stelt president Bouterse.
“Ebola is geen Chikungunya. We gaan met zijn allen er hard tegen aan moeten gaan. Al onze grenzen zijn open. Als er eenmaal een ongeluk gebeurt, is het lijden niet te overzien,” voegt het staatshoofd eraan toe. Volgens hem is Ebola al in Brazilië geregistreerd, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die er zijn getroffen.

De Braziliaanse overheid heeft de veiligheidsprocedures van de luchthavens en de veiligheid van de havens aangescherpt zodat potentiële gevallen kunnen worden geïdentificeerd. De Braziliaanse minister van Volksgezondheid heeft uitgesloten dat er eventuele gevallen van Ebola nu in het land zijn. “Het is onwaarschijnlijk dat een besmet persoon in het land is op dit moment. Er is geen risico van een uitbraak van de ziekte in ons land op dit moment,” zei hij.

In Rio de Janeiro is een rampenplan in werking. Medische voorzieningen staat op scherp op symptomen die mogelijk samenhangen met het Ebola-virus. Gezondheidswerkers zijn wettelijk verplicht om gevallen van Ebola direct te melden bij de eerste zorg voor de patiënt met behulp van de snelste beschikbare middelen. Alle verdachte gevallen moeten onmiddellijk worden gemeld aan de gezondheidsautoriteiten.

Ebola veroorzaakt hoge koorts en in ernstige gevallen interne en externe bloedingen. Het wordt overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen. De mensen die dicht bij de patienten zijn, lopen het grootste risico op besmetting. In West-Afrika heeft het virus al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers geëist en is het eerst Ebola-geval gemeld op Amerikaanse bodem in Texas.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April