Hart- en vaatziekten eisen jaarlijks 17,3 miljoen levens
28 Sep 2014, 18:00
foto


Met 17,3 miljoen doden per jaar vormen hart- en vaatziekten ‘s werelds voornaamste doodsoorzaak. Tachtig procent van deze sterfgevallen vindt plaats in laag- en midden-inkomenslanden, die in toenemende mate het doelwit zijn van de tabaksindustrie. Ter vergelijking: in 2010 stierven 12.9 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, ongeveer één op de vier sterfgevallen wereldwijd. In 1990 was het nog een op de vijf. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één.

Op Wereld Hartdag morgen, 29 september 2014, ligt het accent op het creëren van 'hart-gezonde' omgevingen. Door ervoor te zorgen dat mensen in staat zijn om 'hart-gezonde' keuzes te maken, ongeacht waar ze wonen, werken en spelen, moedigt Wereld Hartdag 2014 iedereen aan om de risico’s op hart- en vaatziekten te verminderen, en een 'hart-gezonde' planeet voor een ieder om ons heen te bevorderen.

Risico’s
Er zijn acht risicofactoren die verantwoordelijk zijn voor ruim 61% van alle overlijden door aandoeningen van hart- en bloedvaten. Daartoe behoren alcoholgebruik, roken, hoge bloeddruk, overgewicht, hoge cholesterolwaarden, hoge suikerwaarden, onvoldoende fruit- en groente-inname en onvoldoende beweging. Ruim één miljard mensen in wereld lijdt aan hoge bloeddruk, één op de drie volwassenen.

Volgens onderzoek is een hoge bloeddruk de grootste risicofactor voor hartziekten en beroertes. Hoge bloeddruk (13%) en een hoge bloedsuikerwaarde (6%) staan samen met roken (9%), onvoldoende beweging en overgewicht op de lijst van belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar rapport Global Health Risks. Het risico op hart- en vaatziekten kan worden verlaagd door te stoppen met roken, dagelijks minstens een half uur te bewegen, gezond te eten en voldoende momenten van ontspanning in te bouwen.

Roken
Het gebruik van tabak en de blootstelling aan passief roken veroorzaakt ongeveer een tiende van de wereldwijde sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten.
Zelfs het roken van een paar sigaretten per dag verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Tabaksproducten en passief roken zijn ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroerte.

Blootstelling aan passief roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten met 25 tot 30 procent. Volgens Johanna Ralston, CEO van de World Heart Federation, begrijpen rokers niet dat ze niet alleen hun eigen leven, maar ook die van familieleden, vrienden, collega's en andere niet-rokers in gevaar brengen door het (doen) inademen van tabaksrook. Weten welke risico’s op hart- en vaatziekten je loopt door tabak te gebruiken zal volgens Ralston rokers helpen om serieuze pogingen te ondernemen ermee te stoppen. De World Heart Federation roept regeringen over de hele wereld op om dit beleid tot een prioriteit te maken, zoals ze het vorig jaar beloofd hadden middels de Political Declaration of the United Nations’ High-level Meeting on the Prevention and Control of Non-communicable Diseases.

Bronnen:

WHO, Global Health Risks 2010, a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. The Global Burden of Disease Study 2010 (GBD 2010).
World Heart Federation, Cardiovascular harms from tobacco use and secondhand smoke.
World Heart Federation, ‘State of the Heart’ CVD Report.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April