Staatsolie en SAO leveren 142 gecertificeerde lassers op
23 Sep 2014, 06:00
foto
SAO ontvangt US$ 60.000 aan materiaal. Rudolf Elias, directeur Raffinage & Marketing bij Staatsolie (links) en minister Michael Miskin tekenen voor overdracht. (Foto: René Gompers)


Staatsolie en Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO) hebben 142 internationaal gecertificeerde lassers afgeleverd. De certificaten zijn maandagavond uitgereikt. Tijdens de feestelijke ceremonie in de ballroom van Hotel Torarica heeft Staatsolie ook een donatie gedaan aan SAO, die onder het ministerie van Arbeid valt.

De trainingen zijn sinds 2012 gaande geweest. Er was een groot tekort aan gecertificeerde lassers bij de uitbreiding van de Staatsolieraffinaderij. Besloten werd om de krachten zelf op te leiden, deelde Rudolf Elias, directeur Raffinage & Marketing bij Staatsolie, mee. “We zijn ruim vóór het startsein van de uitbreiding begonnen met 200 personen. 142 hebben het afgerond. Een deel werkt al bij ons.” Minister Michael Miskin, is ingenomen met het resultaat. “Ik ben blij in het vertrouwen dat Staatsolie gesteld heeft in de SAO en dat SAO dat vertrouwen niet beschaamd heeft. Met dit project is ook de capaciteit van de SAO vergroot geworden.”

Behalve lassers zijn er ook lasdocenten getraind. Waarnemend directeur van SAO, Radjesh Hemradj, stelt dat SAO nu in staat is om internationaal gecertificeerde lassers op te leiden. “We hebben lange tijd gezeten met verouderd materiaal. Daardoor konden we ook niet altijd de beste lessen verzorgen. Nu onze docenten ook getraind zijn, kunnen we nog meer doen. SAO heeft van Staatsolie lasmateriaal en apparatuur ter waarde van US$ 60.000 ontvangen.
Judith Creton is de enige vrouwelijk lasser in het gezelschap van internationaal gecertificeerden. “Dit is heel anders”, zegt ze. “Het was moeilijk maar als je een doel hebt voor ogen, ga je het afmaken. Ik had toch wat meer vrouwen willen zien. Ik heb bewezen dat het kan.” Het project heeft Staatsolie US$ 500.000 gekost. Het bedrijf is voorlopig in de behoefte aan gecertificeerde lassers voorzien.

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April