Familie Stewart vraagt aandacht voor jeugdcriminaliteit
16 Sep 2014, 00:00
foto
De plek bij TBL Cinemas, waar Renato Stewart zijn laatste adem de vorige week uitblies.


Enkele familieleden barsten in tranen uit wanneer ze aankomen op de plek waar Renato Stewart dood neerzeeg op het TBL Cinemas terrein. Renato is vorige week door messteken om het leven gebracht door de vijftienjarige Irfan N. De familie heeft een stille protestmars gehouden om aandacht te vragen voor jeugdcriminaliteit en betere berichtgeving bij ongevallen. Het ging er heel emotioneel aan toe.

De stille mars is begonnen bij het ouderlijke huis aan de Loksistraat, niet ver van TBL Cinemas. Bij de voordeur van een zaak, dichtbij de trap die naar de theaters leidt, is een 'gewijde plek' gecreëerd. Beertjes, voetballen en bloemen werden onder gebed, zang en tranen neergelegd op de plek waar Renato zijn laatste adem uitblies. Voor enkelen was het leed teveel en verloren het bewustzijn.
"We blijven geloven in God", maakte moeder Gisela Blackson duidelijk. "Ons geloof wankelt niet. Hij alleen weet wat er gebeurd is. Maar zoals Jezus vergeving vroeg voor degenen die Hem gekruisigd hadden, zo vergeven wij ook."

De familie heeft actie ondernomen vanaf de eerste berichtgeving over het drama. "Onze broer werd afgeschilderd als messentrekker. Hem kennende was het ronduit belachelijk om dat te horen", vertelt broer Michel Stewart. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat hij helemaal niet gewapend was." Er is ook bericht dat hij de tiener verwond zou hebben. "Dat gedeelte willen we nog gecorrigeerd zien. Je kunt naar 'Opa Doeli' gaan en zelf kijken. Hij (de dader) is helemaal niet verwond."

De naaste familie droeg zwarte truien met als opschrift 'Team Stewart, Lifetime Member', een idee van Renato voor hij stierf. "Hij was bezig met een project om de eenheid van de familie steviger te maken. Alle familieleden waar dan ook zouden een truitje krijgen", vertelt Michel. "We weten niet wat er gebeurd is, onze vermoedens worden wel bevestigd. We wachten het onderzoek rustig af."

"Kinderen luisteren niet meer en hebben geen respect meer voor ouderen. Erger nog geen respect voor het leven. Laten we als samenleving daar iets aan gaan doen", meent Michel die namens de familie het woord voerde. "Hij heeft dit niet verdiend maar laat zijn dood niet zomaar zijn. Laten we het aangrijpen om verandering te brengen."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April