Wetgeving kustwacht nog niet in orde
02 Sep 2014, 01:00
foto


De kustwacht is begonnen vanuit een nulpunt, maar de wetgeving is een jaar later nog steeds niet in orde. Ofschoon overste Jerry Slijngaard, die de leiding van de kustwacht heeft, niet ontevreden is over de verdiensten van deze organisatie, kijkt hij uit naar de behandeling van de wetten die moeten worden herzien.

"Het een en ander is al doorgestuurd naar de autoriteiten," zegt hij. De leidinggevende wil financiële onafhankelijkheid, aangezien de dienst eist dat er snel moet worden gehandeld. Bij de aankoop van brandstof is dit ook van belang. Verder moet ook het uniform en de rechtspositie van de mensen die bij de kustwacht werken in orde worden gemaakt. Militairen bemannen tot nog toe de kustwacht.

Een directeur voor deze dienst moet ook officieel worden benoemd. Hoog op de agenda staat eveneens de benoeming tot Buitengewoon Agent van Politie van de manschappen zodat zij sneller, makkelijker en efficiënter hun werk kunnen doen. "Op dit moment moet telkens een politieagent aan boord zijn als we op operatie zijn. De agent geeft ons de rechtspositie om te mogen optreden," legt de kustwacht-topman uit.

Zeegebied ontwikkeld
"Ik ben niet ontevreden," zei hij aan zijn manschappen en genodigden bij de herdenking van de dag dat de kustwacht werd opgezet. De kustwacht-topman blikt heel positief terug, naar de verworvenheden die zijn behaald in de startperiode.

Het zeegebied van Suriname is bezig zich te ontwikkelen, er gebeuren hier een heleboel economische activiteiten. Er zal een extensie van het zeegebied plaatsvinden van ongeveer 300 mijl, waardoor het bijna even groot zal zijn als ons land. Om het land te beveiligen worden er duizenden manschappen ingezet. Momenteel beschikt de kustwacht over drie boten voor de beveiliging van het zeegebied. Slijngard stelt dat we er niet vanuit moeten gaan dat het gebied helemaal beveiligd kan worden met de drie boten. "Ja, maar er vinden toch berovingen op zee plaats," wordt weleens gezegd stelt Slijngaard. Ondanks de grote omvang van de brandweer, politie, geneeskundigen en ziekenhuizen zijn branden, inbraken, en zieke mensen ook niet te voorkomen, legt hij uit. De kustwacht probeert met de bestaande middelen ervoor te zorgen dat het zo min mogelijk wordt en het streven is altijd om het aantal tot nul te reduceren.

Tijdens zijn presentatie heeft Slijngard ook teruggeblikt op de resultaten die zijn behaald in de afgelopen 52 weken waaronder de startfase voor het invoeren van het VMS- controlesysteem, waarbij we de boten op afstand kunnen zien. De kustwacht heeft in het afgelopen jaar bij de controle van de kust boten binnengebracht met smokkelwaar, lijken opgevist uit de zee, de grens bewaakt en gezorgd voor veiligheid bij seismische metingen die worden gedaan in opdracht van Staatsolie.

Betere beheersing van ons zeegebied, vlootuitbreiding, verbeteren van samenwerkingsrelaties, systemen en werkmilieu, maar ook de uitbreiding van de human resources zijn wenselijk in de toekomst, stelt Slijngard. Hij heeft eenieder bedankt die heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de kustwacht. "Er is geen voorbeeld in Suriname waarvan we kunnen zeggen, zo moet het. De kustwacht ontstaat en het is wat wij ervan kneden, dat is wat het gaat worden."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April