Randjietsingh: President, let a faya!
26 Aug 2014, 12:30
foto
Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, heeft de toon gezet van de debatten over de energiecrisis. "President, Let a faya!", riep de politicus op, die de eerste spreekbeurt had nadat staatshoofd Desi Bouterse een uiteenzetting gaf over de energieproblematiek. Randjietsingh zei dat de oppositie mee wil denken en meedoen om het vraagstuk te helpen oplossen.

Terwijl de president en de coalitie het hebben over een overmachtssituatie die geleid heeft tot 'load-shedding', vindt de oppositie dat er wanbeleid is gevoerd. Volgens Randjietsingh en Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) is er geen goed beleid gevoerd. Hier zijn de directie van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de raad van commissarissen de hoofdschuldigen van. Er waren voldoende signalen dat het mis zou gaan en er is hierop niet afdoende ingespeeld. "Het gaat om menselijk falen", meent Jogi. De president erkent dat er meer veerkracht vanuit de regering moest worden getoond in deze kwestie, maar er is lering uit getrokken.

Randjietsingh stelde voor om een nationale commissie te benoemen om te heronderhandelen over de Brokopondo-overeenkomst. Deze gedachte werd ondersteund door Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU). Hij bleef erbij dat het aan de natuurverschijnselen ligt dat er minder water is in het stuwmeer. Dit was volgens hem niet te voorzien. André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zei dat de prijzen van stroom onder de loep moeten worden genomen. Mensen die zich zes tot zeven airco's kunnen permitteren, moeten meer betalen. Deze kwestie moet zo snel mogelijk worden bekeken, stelde Misiekaba voor.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April