Samenwerking VS-Suriname verlengd in strijd tegen drugs
01 Aug 2014, 05:00
foto
Minister Edward Belfort en de ambassadeur van VS, Jay Anania, drukken elkaar de hand na de ondertekening van de samenwerking. Zij worden geflankeerd door procureur generaal Soebhaas Punwasi (links) en korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. (Foto: René Gompers)


Suriname en de Verenigde Staten van Amerika gaan nog drie jaren samenwerken om de capaciteiten van het politiekorps te versterken. De steun is hoofdzakelijk bedoeld voor de strijd tegen drugs en witwasserij. Donderdag is op het ministerie van Justitie & Politie de ‘Letter of Agreement on Narcotics and Law Enforcement’ getekend. De samenwerking, die sinds 2011 begon, is voor de derde keer verlengd en loopt nu tot 2017.

De documenten zijn getekend door de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania, procureur-generaal Soebhaas Punwasi en Edward Belfort, minister van Justitie & Politie. Punwasi en Anania merkten op dat de ondertekening ook aangeeft dat Suriname zich daadwerkelijk inzet tegen de grensoverschrijdende criminaliteit. “De grenzen beschermen en burgerveiligheid vergroten, vereist samenwerking met het buitenland”, zei Anania. “Door samenwerking krijg je veel meer gedaan.” De laatste tien jaren is er ruim vijf miljoen US dollar besteed aan het Korps Politie Suriname, deelde Anania mee. Het geld is onder andere besteed aan trainingen in DNA- en forensisch onderzoek, optreden bij huiselijk geweld, aanpak van witwaspraktijken en managementtrainingen in binnen- en buitenland.

Er is deze keer US$ 400.000 vrijgemaakt voor het project. Bij de vorige verlenging was het bedrag $75.000. “Nu de overeenkomst getekend is, is de weg helemaal open voor trainingen en nogmaals trainingen”, gaf Belfort aan. “Wij zullen er flink gebruik van maken.” Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie is tevreden met de samenwerking. De trainingen om de georganiseerde misdaad tegen te gaan, werpen volgens hem vruchten af. “We investeren in de politiemensen om nog meer goede resultaten te boeken”, deelde de korpschef mee.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April