Mercosur bijeen voor 46ste top in Caracas
30 Jul 2014, 22:00
foto
V.l.n.r. De Mercosur-leiders: Uruguay's Jose Mujica (Uruguay), Dilma Rousseff (Brazilië), Nicolas Maduro (Venezuela), Cristina Fernandez (Argentinië), Horacio Cartes (Paraguay) en Evo Morales (Bolivia). (Foto: Reuters)


De leden van de Mercosur hebben hun steun betuigd aan de Argentijnse president Cristina Fernandez. Buenos Aires moet voor middernacht een akkoord hebben bereikt met zijn schuldeisers, anders ziet het land zich geplaatst voor een ingebrekestelling.

De Mercosur-staatshoofden zijn in Caracas, Venezuela bijeen voor de 46ste vergadering van de organisatie. De integratie is prioriteit tijdens deze top. Er zal ook aan de weg worden getimmerd om de armoede in de regio verder te verminderen.
De top voor een gemeenschappelijke markt van het Zuiden is dinsdag gestart in Caracas. Voorafgaand aan de top zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidlanden maandag in vergadering bijeen gekomen. Venezuela is de tijdelijke voorzitter van het handelsblok.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elías Jaua, zei dat de belangrijkste doelstelling van Caracas is om de oprichting van een nieuw economisch blok te stimuleren. Dat blok zou moeten bestaan uit de lidstaten van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika (ALBA), de Caribische Gemeenschap (Caricom), Mercosur en Petrocaribe.

De bewindsman voegde eraan toe dat Caracas strategische relaties van Mercosur met andere internationale organisaties in de regio aanmoedigt. Ook bevordert het land toekomstige vergaderingen met de Europese Unie, andere landen en opkomende blokken, zoals China en Rusland.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April