Assemblee ‘probeert’ donderdag weer te vergaderen
30 Jul 2014, 00:00
foto


Vergaderen door De Nationale Assemblee, heeft nu de status van ‘proberen om de 51, of ten minste de vereiste 26 leden bijeen te krijgen’. Na enkele mislukte pogingen, heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons goede hoop dat donderdag het college in een openbare vergadering bijeenkomt. “Ik ben op dit moment bezig na te gaan met de leden om te zien als het werkelijk lukt. Over een uur weet ik meer”, zei Simons in een gesprek met Starnieuws.

De afgelopen twee tot drie weken is het parlement niet in staat geweest te vergaderen. De meetings zijn wel uitgeschreven, maar het vereiste aantal van 26 leden dat de presentielijst moet hebben getekend, werd steeds niet gehaald. Simons zegt dat er de afgelopen dagen constant overleg is geweest binnen de coalitie over het quorumprobleem. “Eigenlijk doen we dat altijd al, het is niet iets van nu”. Na het uit de coalitie zetten van de Pertjajah Luhur door president Desi Bouterse, is het quorumprobleem een behoorlijk pijnlijke angel geworden voor het parlement, maar meer nog voor de coalitie, die vaker niet in staat is met 26 man aanwezig te zijn. Een politiek wapen waar de Nieuw Front-oppositie gretig gebruik van maakt.

Strategie
Het Nieuw Front (NF) heeft ervoor gekozen de presentielijst niet te tekenen, zolang de coalitie zelf het vereiste aantal van 26 leden niet heeft gehaald. Slechts in enkele gevallen wordt van deze strategie afgeweken. De regering heeft nu enkele sociale wetten in behandeling bij het parlement. Het NF heeft eerder wel quorum verleend om de vragenronde voor het college normaal te laten plaatsvinden en daardoor zelf ook haar kritieken te plaatsen bij deze sociale wetten. Het is nu de beurt aan de regering om te reageren en met antwoorden te komen. Het NF heeft het standpunt dat dan de coalitie er wel zelf voor moet zorgen dat hun regering aan het woord kan komen.

Hoewel Simons van mening is dat het verlenen van quorum een verantwoordelijkheid is van alle 51 leden, zegt zij dat de coalitie de druk op zich heeft om te zorgen dat er quorum is, als zij wil regeren. Het gaat bij de sociale wetten om algemeen pensioen voor alle burgers, een algemene ziektekostenverzekering verplicht voor een ieder en de invoering van een minimum uurloon; belangrijke wetten voor de regering, met de verkiezingen over enkele maanden.

In de kritiek van de Nieuw Front oppositie en die van de BEP, zijn deze wetten getypeerd als goede wetten, maar wel zodanig in concept gebracht dat zij slechts een politieke stunt zijn van de regering, op weg naar de verkiezingen. Op basis van de inhoud van de ingediende conceptwetten, vindt de oppositie dat de regering niet in staat is deze wetten uit te voeren.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April