Ban Ki-Moon: Gaza in kritieke toestand
28 Jul 2014, 12:00
foto
Deze statistieken van het conflict in de Gazastrook zijn vrijgegeven door de Verenigde Naties.


“Het geweld in de Gaza moet stoppen in naam van de mensheid,” zegt de topman van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Gaza is in een kritieke toestand, voegt hij eraan.

De secretaris-generaal sprak op het VN-hoofdkwartier in New York na terugkeer van een bezoek aan de regio. Drie weken geleden begon Israël een offensief tegen de Palestijnse Hamas-militanten in de Gazastrook die ongeveer drie kilometer breed langs de grens loopt. Het offensief kwam nadat er steeds meer raketbeschietingen plaatsvonden op Israël vanuit de Gaza. De VN-topman heeft kritiek geuit op beide partijen.

Hij zei dat Hamas raketten had afgevuurd op bewoonde gebieden van Israël, terwijl Israëlische strijdkrachten brisante wapens had gebruikt in de overvolle Gazastrook. De bevolking van Gaza kon nergens naar toe, voegde Ban Ki-Moon eraan toe. Hij benadrukte dat partijen in conflicten de verantwoordelijkheid hebben om burgers te beschermen. Ban Ki-Moon herhaalde de VN-oproep tot een onmiddellijke, onvoorwaardelijke humanitaire wapenstilstand in Gaza tijdens het islamitische Ied-ul-Fitre-feest, dat het einde markeert van het vasten.

Doden en vluchtelingen
In het conflict hebben sinds 8 juli 200.000 mensen hun woning moeten verlaten door het Israëlische offensief. Ze zoeken hun toevlucht in scholen en gebouwen van de VN. Maar zelfs deze gebouwen zijn niet volledig veilig voor de Palestijnen. Eerder kwamen bij een aanval op een VN-school vijftien mensen om. Volgens de VN zijn er al ongeveer 120 scholen en achttien ziekenhuizen gebombardeerd in de Gazastrook.

Daar komt nog bij kijken dat meer dan een miljoen Palestijnen weinig tot geen drinkbaar water binnen hun bereik hebben. De Palestijnen moeten zich bevoorraden met drinkwater en voedsel tijdens het staakt-het-vuren. Het is daarom belangrijk dat het bestand zo lang mogelijk duurt, zodat de bevolking opnieuw een voorraad kan inslaan om te overleven.

Uit de laatste schattingen blijkt dat in de Gaza al zo’n 1.000 Palestijnen zijn omgekomen en in Israël 43. Van de Israëlische doden is 95% soldaat, terwijl 73% van de Palestijnse slachtoffers burger is. Zo’n 14% zijn effectief gewapende strijders van Hamas.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April