Hoefdraad: Rating Dagong van grote betekenis
24 Jul 2014, 01:00
foto


De BB+ rating door het Chinese Dagong Global Credit Rating biedt Suriname en het bedrijfsleven kansen voor diversificatie van financieringsopties. Ook het aanboren van de enorme Chinese consumentenmarkt staat open, zegt Centrale Bankpresident Gillmore Hoefdraad.

Hij vindt de toekenning van de rating door Dagong Global Credit Rating een belangrijke ontwikkeling voor het land. De BB+ rating geldt voor zowel de lokale als de externe schuld van Suriname. De vooruitzichten zijn stabiel. De bankpresident wijst erop dat met de Dagong rating Suriname gemiddeld twee kredietpunten vooruitgaat ten opzichte van Standaard en Poor's (BB-), Moody's (Ba3) en Fitch Ratings (BB-).

Hoefdraad voert terug naar de bijeenkomst van de BRICS-landen en het China-Celac forum die vorige week in Brazilië is gehouden. De vijf opkomende BRICS-landen –Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika- zijn overeengekomen om een alternatief voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds op te richten. Naast deze historische ontwikkeling vond eveneens het China-Celac forum plaats. Dit forum zal de basis vormen voor de verdere Zuid-Zuid coöperatie tussen China, Latijns-Amerika en de Caribische landen. China zal binnen het forum projecten in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied financieren.

Concrete kansen
Voor Suriname biedt het China-Celac forum concrete economische kansen, dat geldt ook voor het bedrijfsleven en de financiële sector“waardoor economische groei en de werkgelegenheid in het land verder kunnen worden gestimuleerd.” Bankpresident Hoefdraad benadrukt dat in dit kader de BB+ rating door het Chinese kredietratingsbureau een waardevolle ontwikkeling is voor Suriname. De kredietstatus is dinsdag bekendgemaakt in China.

Suriname is het eerste land in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied met een kredietrating van Dagong Global Credit Ratings. Diverse hoogwaardigheidsbekleders van onder andere de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Handel, potentiële investeerders en functionarissen van de Chinese financiële sector waren samen met bankpresident Hoefdraad bij de aankondiging van de rating. De Centrale bankpresident heeft de Surinaamse belangen bij dit proces behartigd.
Advertenties