Geborgen lichamen MH17 gezet op de trein
20 Jul 2014, 15:00
foto
Het wil maar niet vlotten met het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De rebellen hebben nog steeds geen 'carte blanche' gegeven aan internationale waarnemers. (Foto: AFP)


De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp met vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines zijn in een goederenwagon geladen. Oekraïense autoriteiten hebben de stoffelijke restanten in gekoelde treinwagons naar een onbekende bestemming vervoerd.

Het zou op dit moment gaan om maximaal 196 lichamen die zijn geborgen en zijn vervoerd vanuit het station Torez ten oosten van Oekraïne. Alle 298 passagiers, inclusief de bemanning, kwamen om toen een raket het toestel donderdag uit de lucht haalde.

Westerse landen hebben kritiek geleverd op de pro-Russische rebellen die de controle hebben over het gebied. De rebellen zouden de toegang tot het rampgebied beperken. De strijders hebben gezegd dat ze de vluchtrecorders van MH17 zullen overhandigen aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.

De goederentrein met zijn vijf verzegelde wagons stond bij het Torez station, zo’n 15 kilometer van de plek waar het toestel neerkwam. De rijtuigen, met zware gesloten deuren, lijken op koelunits. Af en toe is er een geur dat gewoonlijk wordt geassocieerd met dode lichamen, beschrijft BBC-journalist Richard Galpin de situatie vanuit Torez.

De missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in de regio vertelde dat er 196 lichamen waren op de treinwagons in Torez. Een OVSE-team mocht drie van de wagons en de 'gelabelde lijkzakken' zien. Het team kreeg de mogelijkheid niet om de cijfers te controleren. Het is onduidelijk waar de trein de lichamen zal brengen.

De politieke rebellenleider Alexander Borodai zei vanuit Donetsk dat de lichamen in Torez blijven totdat de internationale luchtvaart inspecteurs zijn aangekomen. Hij merkte ook op dat zijn troepen de ‘zwarte dozen’ van het vliegtuig naar de stad had gebracht en dat hij de dozen persoonlijk bewaakt.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April