Nabeschouwing dag 1 achtste finale
29 Jun 2014, 04:00

De eerste twee wedstrijden van de achtste finales waren een Zuid-Amerikaanse aangelegenheid. Brazilië en Chili verschenen om 13:00 uur aan de aftrap. Deze wedstrijd werd een ware thriller met op en top drama. De wereld was nog nauwelijks bekomen van 120 minuten voetbal gevolgd door penalty's of Colombia en Uruguay verschenen om 17.00 uur aan de start.

Menige Braziliaanse supporter achtte het gastland in staat - zonder al teveel moeite - te kunnen winnen van Chili. Degenen met een objectieve benadering waren zich er wel van bewust dat Chili zijn huid duur zou verkopen. Dat het echter zo moeilijk zou worden, had niemand kunnen bevroeden. Brazilië kwam in de 17e minuut nog op voorsprong, maar slaagde er niet in deze te behouden of verder uit te bouwen. Geklungel bij het nemen van een inworp, stelde Chili in staat op gelijke hoogte te komen, hetgeen een moeilijke fase voor Brazilië inluidde. Het gastland speelde veel met lange ballen, waardoor het combinatiespel dat het Braziliaanse spel kenmerkt, uitbleef. Dit concept leek prima te passen in het straatje van Chili, dat de gastheer met gemak van zich afhield. Wat een routinematige wedstrijd moest worden, ontaardde in een ware slijtageslag. Brazilië is na strafschoppen door naar de kwartfinale, maar het is zeer de vraag als het met het tot nog toe geleverde spel, opgewassen zal zijn tegen Colombia.

Colombia heeft een uitermate wervelende wedstrijd gespeeld en Uruguay's defensieve instelling afgestraft. De Colombiaanse dynamiek was ongekend en deed de Uruguayanen in hun schulp kruipen. Het gemis van sterspeler Luis Suárez was duidelijk merkbaar, want Uruguay kwam veel tekort in de aanval. Colombia heeft zich met het geleverde spel ontpopt tot een gevaarlijke outsider en een duidelijk signaal uitgezonden naar het gastland, dat in de kwartfinale op 4 juli, de tegenstander is.