Nieuwe onlusten in Caracas
21 Apr 2014, 14:00
foto
Demonstranten hebben beeltenissen van president Maduro verbrand bij nieuwe botsingen met de politie. (Foto: Reuters)


In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn er opnieuw gewelddadige botsingen geweest tussen de politie en tegenstanders van president Nicolas Maduro. Gemaskerde demonstranten hebben tal van beeltenissen van president Maduro verbrand, na een mars met de naam ‘verrijzenis van democratie.’

In de wijk Chacao heeft de politie brandbommen beantwoordt met traangas en waterkanonnen. In de gewelddadige protesten sinds februari zijn meer dan 40 mensen omgekomen en zijn honderden anderen gearresteerd.

Het protest zondag begon met een ‘Via Crucis’-mars, waarbij de lijdensweg van Jezus op weg naar zijn kruisiging werd weerspiegeld. “We blijven in de straten totdat we ons land terughebben,” vertelde de 22-jarige studentenleider Djamil Jassir aan persbureau Reuters. Een andere demonstrant, Naybeth Ramirez, zei: “Er zijn veel mensen overleden en het is voor hen dat we hier zijn. Zij zullen geen Pasen meer vieren noch Carnaval.”

Enkele honderden betogers wierpen daarop barricades op in Chacao, in het oosten van de hoofdstad, waarbij ze ‘vrijheid’ scandeerden en brandbommen gooiden. Afgelopen week was het een jaar geleden dat Maduro de functie van president heeft ingevuld. Maduro heeft intussen getwitterd: “Ik zal mijn eed met de mensen blijven vervullen. Niemand zal ons het recht ontzeggen gelukkig, vrij en onafhankelijk te zijn.”

De demonstraties in februari zijn begonnen met studenten die actie eisten tegen de hoge criminaliteit, de groeiende inflatie en de tekorten van reguliere consumptiegoederen, waaronder toiletpapier en blikjeswaren. Sindsdien is het protest uitgegroeid tot een breder verzet. Veel demonstranten zeggen dat ze niet zullen stoppen totdat de regering van Maduro overslag gaat.

Er worden ook demonstraties gehouden om de overheid te steunen. Tienduizenden mensen in het rood gekleed, de kleur van de Bolivariaanse revolutie, zochten ook de straten op.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April