Terugname 'slotrekeningen' schopt planning DNA in de war
12 Mar 2014, 06:00
foto


Het terugnemen van de 'begrotingsrekeningen' over 2011 door president Desi Bouterse, heeft ervoor gezorgd dat de behandeling van de begroting van 2014 opnieuw moet worden gepland. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat het de bedoeling was dat eerst de 'begrotingssloten' behandeld zouden worden.


De 'slotrekening' van 2011 is, zoals de wet voorschrijft ingediend bij de Rekenkamer. Het zou sinds 2000 de eerste keer zijn dat een slotrekening, voorafgaand aan de begrotingsdebatten door het parlement zou worden behandeld. Slotrekeningen zijn een gedetailleerde verantwoording van het uitgavenbeleid van de regering en op welke wijze het begrotingstekort is gefinancierd. De grondwet schrijft voor dat 'het slot der rekening wordt voor elk dienstjaar afzonderlijk vastgesteld bij wet'. Deze wordt ingediend bij de Rekenkamer om gecontroleerd te worden. De Rekenkamer stuurt dan een verslag naar het parlement. Bij het behandelen van de begroting heeft het parlement dan ook een overzicht van hoe is omgegaan met de financiën van het jaar daarvoor.

Wet aanpassen
Simons wees er op dat volgens de grondwet de regering het recht heeft om een ingediende slotrekening of wet terug te nemen. Zij merkte tijdens de openbare vergadering dinsdag op dat de regering een oude gewoonte van voorgaande regeringen heeft voortgezet. Weer zal er een begrotingsbehandeling plaatsvinden zonder dat de slotrekening van de vorige begroting is goedgekeurd.

Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP), voorzitter van de vaste commissie van Financiën in het parlement, zegt dat het goed zou zijn wanneer de wet wordt aangepast en de regering wordt gedwongen op tijd slotrekeningen in te dienen bij zowel de Rekenkamer als het parlement. De wet zou uitdrukkelijk moeten aangeven dat een begroting pas in behandeling wordt genomen, nadat het parlement zich heeft uitgesproken over de laatste ingediende slotrekening.

Veel onduidelijkheden
De begroting voor het dienstjaar 2014 is eind september ingediend bij het parlement. Deze zou worden behandeld nadat het parlement zich uitgesproken zou hebben over de begrotingssloten. Veel zaken waren onduidelijk en was er meer informatie nodig van de regering. De vaste commissie van het parlement kon ook geen verslag uitbrengen in huishoudelijk verband. Ook niet nadat er met het ministerie van Financiën een paar keer is vergaderd. Simons deelde mee dat zij maandag uiteindelijk een brief kreeg van de president waarin de slotrekening werd ingetrokken, omdat er veel oneffenheden in voorkomen. “Ik zal nu moeten nagaan waar ergens deze maand de begroting op de agenda kan worden gebracht”, deelde Simons mee.

De laatste slotrekening die door de volksvertegenwoordiging is behandeld, is over het jaar 2000. Over de jaren 2001, 2002 en 2003 zijn er ook slotrekeningen ingediend bij de Rekenkamer maar veel later dan de wet voorschrijft, waardoor het controleorgaan geen commentaar kon uitbrengen. Over de jaren 2004 tot en met 2009 zijn er officieel geen verslagen ingediend. Wel bevinden zich enkele documenten hierover in het archief van het parlement. Abdoel zegt dat die niet als officieel beschouwd kunnen worden, omdat niet duidelijk is of die sloten op tijd bij de Rekenkamer zijn ingediend.
Advertenties