Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 187
09 Feb 2014, 19:00
foto
Huizen te Leiding 10 A in het district Wanica. (Beeld: René Gompers)


“Hé Jules, wat doe je hier? Ben je niet gegaan naar de opo yarimeeting van je Groene Partij?”
“Vreemd nò; wan lo partij e hoor opoyari meetings in februari.”
“Din wakt’a snees’ njun yari.”
“Als je naar dit soort schreeuwmeetings gaat, hoor je alleen maar klaagzangen wat de huidige regering fout doet, maar je hoort nauwelijks hoe men het met welk team beter zal doen.”
“Jawel, dat doen we wel. Je moet beter luisteren.”
“Ja, ik luister: zet ons in het machtscentrum dan gaan we alles goed doen.”
“Ja, ja!! Is het allemaal zo goed gegaan al die keren dat we jouw groene partij in het machtscentrum hebben gezet? Het werd steeds weer diezelfde vriendjesregelarij en belastinggelden-vreet-na-pot.”
“Nou, die paarse horde die we ook al een paar keren in het machtscentrum hebben gezet, weet ook van wanten als het gaat om ‘vreet-na-pot’ en vriendjes regelen.”
“Maar die Coby vond ik goed, mang. Die zegt dat hij jouw Baas ‘uit elkaar zal schudden’. Geweldig, wat een bloemrijke, gespierde politieke taal.”
“Gewoon goedkope stemmingmakerij waar geen greintje nieuw beleid uit spreekt.”
“Maar ik vind het vreemd dat tante Ruthetrutte zich geroepen voelt om het voor ome Paul de Chanteur op te nemen. Ze vindt dat die Lohoerpartij niet de oorzaak is van het quorumprobleem waarmee DNA, onze kwik-kwek-kwaak-kworumclub, momenteel kampt.”
“Ze heeft gelijk. De coalitie kampt met interne problemen. Vandaar dat er niet eens 26 leden opgetrommeld kunnen worden.”
“Okay, ben ik eens, maar waarom moet tante Ruthe het voor Somo opnemen? Kan die niet zelf praten?”
“Dies n’a politiek plei, mi boi. Zo effent onze tante voor Somo de weg terug naar het Nieuw Front.”
“Somo komt alleen terug als hij de presidentszetel aangeboden krijgt.”
“Da wattebout us, wattebout mijn Tjaan, barka bhaan, tjotki mera dhaan, arih maan!!”
“Zeer simpel. Dan biedt Baas aan Tjaan de presidentszetel als die de overstap wil maken. Da Somo kan goow. Uitgechanteerd en uitgerangeerd.”
“Maar dan moet Tjaan het aandurven alleen de verkiezingen in te gaan, zonder allerlei splinter-van-een-splinterpartijtjes en politieke koeparies die opeens naar ‘hun huis’ terugkeren, meer op jacht naar posities.”
“Wat een schitterende politieke spokendans wordt dat.”
“En nu de verkiezingen naderen, worden in ijltempo allerlei kiezers-lokkende acties ondernomen.”
“Zomaar zeg je dingen, zomaar...”
“Na pas vier jaren worden wat grote aantallen volkswoningen opgeleverd, prefab nog erbij.”
“Er komt zelfs een hele prefabfabriek uit het Verre Oosten hierheen. Oen no sjie a foto, met die lieftallige jongedame in front van haar nieuwe woning?”
“Ai, wat leuk. De Duitsers zouden zeggen:’Das ist nur Propaganda, jawohl.”
“Neks no fout, zeggen wij. Al is het alleen maar propaganda, we gaan duizenden woningen per jaar opleveren.”
“Ik weet niet van jullie, maar ik vind die prefabdingen er nogal ‘ielletjes’ uitzien. Als daar een zuiplap tegenaan rijdt, gaat die er dwars doorheen.”
“En dan zo pet-pet op de grond gebouwd; niet eens op een terp of op stonfoetoes. Dat vind ik voor dit tropisch vochtig klimaat maar griezelig.”
“En wat bouwt men al gauw erbij?”
“Een terras, wan afdaki.”
“Juist! Dus betegel of stort rond het huis een strook van zeker twee tot drie meter; dan is dat er tenminste al.”
“Plus je houdt toko-toko, onkruid en ongedierte op een afstand van het huis.”
“En stort bij allemaal in de linkerachterhoek, waar die afvoer van die dakgoot naar beneden komt, een verhoging waarop een Duro-tank kan komen te staan.”
“Ik zou zeggen: lever die woning af, compleet met zo een tank. Dan heeft men extra water. Nu regent het, maar straks is het kurkdroog en we weten hoe het vaak met de watervoorziening in zulke wijken is gesteld.”
“En waarom kan niet meteen tussen al die woningen een schutting getrokken worden? Voor mijn part ook een prefabschutting? We kennen de ellende met asociale buren. Voordat je het denkt begint de ene kippen te kweken, de andere begint honden te houden, waarvan het loopse wijfje met de hele vechtende meute op je erf komt djorken; weer een andere laat een pampoen of z’n onkruid maar groeien, weer een andere brandt z’n huisvuil en alles waait naar jou.”
“Ach mang! Nou willen jullie meteen alles hebben! Doen jullie niet zo hebzuchtig en tellen jullie je zegeningen, zou een vorige president gezegd hebben.”
“Zoals die zegening dat OW de brandresten voor je opruimt als je huis in de fik is gevlogen, net zoals aan de Toemakhoemakstraat.”
“En de zegening dat OW samen met SoZaVo een appartementje voor je herbouwt en dat je daar heel lang over mag doen om af te lossen.”
“Hé stop, dat was een eenmalige zegening.”
“Wie zegt dat? Recht voor één, recht voor allen.”
“Dus die huurders aan de Edsiusweg te Kwatta wiens woningen laatst zijn afgebrand, zullen dus ook een nieuwe woning van Rabin Owee en Alice Mooi-skat krijgen?”
“Het geval aan de Toemakhoemakstraat was duidelijk anders dan die van de Edsiusweg.”
“Ja, die eerste was een brandstichting en die laatste was geen opzet.”
“Nee, die ene was politiek een goeie stunt om een bepaalde groep kiezers te pleasen, zodat die dan de loftrompet over deze zalige, allerbeste regering kon blazen, terwijl het tweede geval nauwelijks hebi slijm naar een bepaalde groep zal opleveren.”
“Ik vind niet dat jullie dit zo politiek moeten vertalen. Ik denk dat alle dakloos geworden brandslachtoffers sinds jaar en dag mogen rekenen op de steun van de overheid. Dit is echt niet begonnen met die toemakhoemakbrand. Jullie zijn gewoon afgunstig dat die mensen daar wat snel zijn geholpen.”
“Een beetje te opvallend snel en vlot, vind ik.”
“Ik vind: elk huis moet verplicht tegen brand verzekerd zijn; zeker de huizen die verhuurd worden.”
“Ja, als dat wettelijk verplicht kan zijn voor elke auto op de weg, waarom kan dat ook niet voor elk huis waarin mensen wonen?”
“Ja, sociaal zwakke mensen...”
“Begin niet met die tje poti, dat arme mensen dat niet gaan kunnen betalen. Laten we eerst kijken naar degenen die dat wel kunnen betalen, en dat zijn zeker de mensen die hun huis verhuren.”
“En die netjes in het buitenland wonen. Die van-twee-wallen-eters.”
“Omdat dit soort maatregelen bepaalde belangen gaat aantasten, ga je horen: we zijn nog niet zo ver, we zijn er nog niet ready voor, zoals je hoort m.b.t. de invoering van de BTW-belasting.”
“Populisme! Bang voor het nemen van impopulaire, maar hoogstnoodzakelijke maatregelen.”
“Maar de voorstellen van Sam P. om de Kiesregeling aan te passen, gaan ook bepaalde belangen aantasten.”
“Ik ben het volkomen eens met die voorstellen.”
“Wat houden die voorstellen in?”
“Dat voorstel van de commissie is, dat aan de ene kant elk kiesdistrict twee zetels krijgt. Die gaan naar de twee grootste partijen in dat district. De overige zetels worden volgens de landelijke EV-lijst verdeeld middels een landelijke kiesdeler.”
“Nog niet ideaal, maar veel eerlijker.”
“Maar nu is het één gehaal en getrek of zo een regeling met 2/3 meerderheid of met gewone meerderheid kan worden goedgekeurd.”
“Of dat zo een wijziging niet de komende, maar pas de daaropvolgende verkiezing mag ingaan.”
“Neks no fout! Net als die amnestiewet: snel erdoorheen jagen en afkondigen. Klarie.”
“En zoals we gewoon zijn bij dit soort juridische discussies, zeggen de voor- en de tegenstanders het gelijk aan hun kant te hebben.”
“Als wetten zo verschillend uitgelegd kunnen worden, waarom maken we die dan?”
“Om juristen geld te laten verdienen met hun ‘artikel zus-zoveel, sub nonsens, laatstelijk gewijzigd bij GAB zoveel, geldende tekst Staatsblad de juncto 234 bis 35 blablawafwaf’. Daar snapt toch geen normaal mens iets van?”
“Net zoals doctoren zeggen dat je plexis solaris een antibioticum met een sinesitus-trombose heeft, waardoor je uterus karioka een bronciool caricoom heeft ontwikkeld met een kardanus ejacularis en een myoom-intranomie.”
“Tjeesis doc, hoe lang heb ik nog te leven met al deze verschrikkelijke dodelijke dingen?”
“Net zolang als ik op jouw kosten mijn glas met ethanol kan vullen.”
“Jakkes, ethanol, da’s vergift.”
“Klopt, maar da’s de scheikundige naam voor het hoofdbestanddeel uit die fles die we aan het ledigen zijn. Proost!”

Rappa
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April