Publiek kan nauwelijks vreemde valuta kopen
20 Apr 2013, 12:30
foto


Het publiek kan nauwelijks vreemde valuta kopen bij de banken en de cambio's. Starnieuws verneemt dat deviezen niet volop beschikbaar worden gesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Banken die deviezen krijgen, gebruiken deze om importen die goedgekeurd zijn, te betalen.

Van enkele cambiohouders verneemt Starnieuws dat ze voornamelijk afhankelijk zijn van het publiek. "Er is weinig aanbod. Veel mensen betalen rechtstreeks in de supermarkt met vreemde valuta. Daar krijgen ze SRD 3,35 voor een US dollar. Daarom gaan veel mensen naar de supermarkten. Dit is in feite illegaal", merkt een cambiohouder op. De verkoop en opkoop van vreemde valuta is hoger dan de bandbreedte die gehanteerd wordt door de CBvS. De koers van de bank ligt tussen de SRD 3,25 tot SRD 3,35 voor de US$. Bij de cambio's moet echter ruim SRD 3,37 worden betaald. De koers van de euro ligt rond de SRD 4.40 en is afgeleid van de US dollar.

Bij veel cambio's kan het publiek helemaal geen valuta kopen. Bij sommige krijgen mensen bij mondjesmaat een bedrag rond de US$ 100 tot US$ 200. Alleen trouwe klanten worden beter behandeld. Het financiële probleem waarmee de regering op dit moment te kampen heeft, is publiek geheim. Diverse uitgaven die gedaan zijn door ministeries en onderhandse gunningen bij Openbare Werken, hebben gemaakt dat er een tekort is aan liquide middelen. Het uitbetalen van SRD 80 miljoen aan salarissen eind van de maand, zal een zware dobber worden. Dit probleem is tot op het bord van president Desi Bouterse beland.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April