Braziliaanse politieagenten aangehouden voor moord
02 Apr 2013, 08:00
foto
Het geweld in de grootste stad van Brazilië, Sao Paolo, is toegenomen.


Acht politieagenten in Brazilië zijn gearresteerd nadat een televisiezender beelden had uitgezonden van twee tieners die werden doodgeschoten in Sao Paulo. De moord vond plaats op 16 maart in een donkere straat in de wijk Bras, in een gebied dat berucht staat om drugshandel.

De beelden van de beveiligingscamera tonen twee gewapende mannen die de tieners op korte afstand schieten. Een politieauto is vlakbij geparkeerd. De schutters vertrekken, zonder dat de politie ingrijpt. Aanklagers zeggen dat de politie niet geprobeerd heeft om het geweld te stoppen of om de moordenaars te vervolgen.

"De CCTV-beelden zijn schokkend, omdat ze aantonen dat de agenten in die auto op zijn minst schuldig zijn aan nalatigheid", zegt Elizabeth Sato, directeur van de Sao Paulo Homicide Department.

Vergeldingsacties
Er zijn al lange tijd klachten in Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië, dat criminele politieagenten doden als vergelding tegen criminele bendes. Bij die vergeldingsacties zijn de slachtoffers veelal gewone burgers.

De beelden zijn zondagavond getoond op Globo TV in het programma Fantastico. Seto zegt dat één van de slachtoffers op zijn mobiele telefoon bezig was, toen de twee moordenaars hem benaderden. De persoon aan de andere kant van het gesprek hoorde de moordenaars schreeuwen dat ze de politie waren, voordat ze de jongens sommeerden om hun handen omhoog te doen.

De familie van één van de slachtoffers, een 14-jarige die bekend staat als Piui, ontkent dat hij betrokken was bij drugszaken. De tiener, die met zijn vader werkte in de straten van Sao Paulo waarbij hij papier verzamelde, had zes schotwonden.

Het andere slachtoffer, die 18 was, werd 12 keer geschoten. De politie heeft hun namen niet bekendgemaakt. Een derde tiener is erin geslaagd weg te komen. De politie is bezig hem te lokaliseren. De acht politieagenten blijven in hechtenis, terwijl het onderzoek vordert.
Advertenties