'A Ganar'-programma gaat tweede ronde in
01 Feb 2013, 04:00
foto


Ongeveer 200 jongeren zullen dit jaar worden getraind binnen de tweede ronde van het 'A Ganar' (om te winnen) programma in Suriname. Vorig jaar zijn 40 jongeren al sportend getraind in sociale vaardigheden en hebben ze een vak geleerd om hun kan op het vinden van een baan of een eigen zaak te beginnen, te vergroten.

Een team van vijf ngo’s dat had deelgenomen aan het A Ganar ‘Train the trainersprogramma krijgt vandaag zijn certificaat. De personen zijn bijgeschoold door trainers van Partners of the Americas. Aan het A Ganar programma hebben de stichtingen Tana, Vonzell, Rumas en PAS en de Women’s Business Group zich verbonden.

Het programma wordt landelijk afgedraaid om zoveel als mogelijk jonge mensen te trainen zodat zij ook toekomstperspectieven hebben. De jongeren worden gedurende 7 tot 9 maanden klaargestoomd. In de eerse fase doen ze door sportlessen sociale vaardigheden op voor een goede werkhouding. Daarna leren ze een vak gecombineerd met ondernemerschap, educatie en businesslessen. In fase drie gaan de trainees werken in bedrijven met begeleiding van mentoren. In het laatste deel van het programma gaat de jonge mensen verder met werk of school of starten hun eigen bedrijf. Ze kunnen ook lid worden van A Ganar Suriname Alumni netwerk met voortdurende training en voorlichting onder supervisie van de A Ganar organisatie.

Oplossen drop out probleem
'A Ganar' is een tweedekansprogramma dat de Amerikaanse organisatie Partners of the Americas in Suriname hebben gelanceerd. Dit programma wordt al jaren succesvol uitgevoerd in andere Caribische en Zuid-Amerikaanse landen om het drop out probleem en het jeugdwerkloosheidsvraagstuk op te lossen. In Suriname is het programma in 2011 geïntroduceerd.

Het programma richt zich op jongeren tussen 16 en 24 jaar die geen baan hebben en ook niet naar school gaan. De financiën voor A Ganar komen van het Amerikaans Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Het pilotprogramma in 2012 is uitgevoerd door Stichting Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname en de stichting Women’s Business Group in samenwerking met de Stichtng Be Innovative van Ilonka Elmont.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April