Hennep neemt eigen crematorium in gebruik
16 Dec 2012, 01:00
foto
Henry Hennep zegt dat een lang gekoesterde droom vervuld nu het uitvaartbedrijf een eigen crematorium heeft. (Foto: Raoul Lith)


Het Uitvaartverzorgingsbedrijf Hennep beschikt nu over een eigen crematorium. 'Cremadia' staat op het complex van het bedrijf aan de dokter Sophie Redmondstraat. ”Een lang verwachte wens is in vervulling gegaan”, zegt Henry Hennep, directeur van het bedrijf.

In 1994 toen het (staats)crematorium werd opgezet, werd Hennep gevraagd om het beheer op zich te nemen. Dit heeft hij zestien jaar lang gedaan. “Toen het bestuur twee jaar geleden aftrad, heb ik ook besloten te stoppen aangezien ik al vier jaar pensioengerechtigd was”. Hennep besloot een oven aan te schaffen na klachten van klanten die aangaven dat er in het oorspronkelijke crematorium, welke twee ovens heeft, soms tegelijkertijd crematies plaatsvonden. Dit was volgens hen onaangenaam en storend voor de families.

Betere verbranding
In het nieuwe crematorium kunnen er zes stoffelijke overschotten per dag gecremeerd worden. Echter is er volgens Hennep in Suriname een soort traditie dat mensen alleen in de middaguren willen cremeren. De voordelen van de nieuwe oven zijn betere en snellere verbranding met een minimum aan uitstootgassen. De oven kost ongeveer US$ 200.000 en kan ten minste 2500 keer gebruikt worden.

Mensen kiezen tegenwoordig vaker om te cremeren omdat ze nabestaanden niet tot last willen zijn om het graf te onderhouden. Ook de financiën, gebrek aan locatie en de staat waarin de begraafplaatsen zich in bevinden, zijn redenen om te cremeren. Hennep heeft een compleet rouwcentrum met aflegruimten, familiekamers en koelruimten. Er werken 22 mensen bij het bedrijf. Hennep heeft het roer overgedragen aan zijn dochter, Mirjantha.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April