Zuster Dankerscentrum informeert doelgroep over epilepsie
15 Dec 2012, 04:00
foto
Belangstellenden tijdens de presentatie over epilepsie.


Het Zuster Dankerscentrum in Nickerie heeft ouders en de kinderen die door het centrum worden opgevangen en begeleid, geïnformeerd over epilepsie. Het centrum biedt onderdak aan 29 kinderen met een beperking. Hiervan lijdt 40 procent aan epilepsie of ‘vallende ziekte’. De presentatie is door de arts Radha Ramjattan verzorgd.

Manager Aziz Khodabaks zegt aan Starnieuws dat zij vaker geconfronteerd worden met gebrek aan kennis over deze aandoening. Het blijkt dat veel kinderen huismiddelen toegediend krijgen als zij thuis een aanval krijgen. Zo kreeg een kind kortgeleden drie keer na elkaar een aanval. Bij navraag bleek dat er huismiddelen gebruikt waren. Het kind belandde in het ziekenhuis. Khodabaks hoopt dat de ouders de adviezen en de tips van de arts zullen opvolgen.

Verschillende oorzaken
Doordat er verschillende oorzaken zijn van epilepsie, verschillen de aanvallen van persoon tot persoon. Het is daarom belangrijk kennis te hebben over de aandoening en de aanwijzingen van de behandelde arts te volgen. Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen, legt Ramjattan uit. Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen.

“Alles wat de elektrische activiteit verstoort of kan verstoren, zoals een aangeboren hersenafwijking, erfelijkheid, niet goed ontwikkelde hersenen tijdens de zwangerschap, hersentumor, hartaanval, alcoholisme, zuurstof tekort door een hersenbloeding/beroerte of een hoofdletsel en nog tal van andere oorzaken, kan lijden tot epilepsie”, zegt Ramjattan.

Kalm blijven
De arts benadrukt dat het belangrijk is om kalm te blijven bij een aanval. Daarnaast moet de omgeving vrij gehouden worden van andere voorwerpen, zodat letsel voorkomen kan worden. Ook moet strakke kleding rondom de hals verwijderd worden en de persoon op zijn zij gelegd worden. Daarna moet het hoofd voorzien worden van een kussen en moet de tijdsduur van de aanval in de gaten gehouden worden. Wanneer de aanval aanhoudt, moet de ambulance ingeschakeld worden.

Ramjatten waarschuwt voor dingen die absoluut niet gedaan mogen worden. Zo mag er niets in de mond gezet worden bij een persoon die een epileptische aanval heeft en moet hij niet gehinderd worden. Ook moet er geen mond-op-mondbeademing gegeven worden. “Een kind met epilepsie is niet dom”, benadrukt Ramjattan. “Bij toediening van juiste medicatie kan hij een normaal leven leiden.”

Wanita Ramnath





Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April