IMF: Welvaartsfonds nodig voor Surinaamse economie
15 Oct 2012, 00:00
foto
Saul Lizondo, derde vanuit links op de persconferentie van het IMF waarbij de economische verwachting is gegeven voor het westelijk halfrond.


Suriname zal het echt moeten hebben van een welvaartsfonds als de wereldmarktprijzen voor de natuurlijke hulpbronnen goud en aardolie omlaag gaan of deze niet hernieuwde bronnen opraken. De wereldeconomie baart zorgen en Suriname heeft nog niet de alternatieven waarop hij kan terugvallen in slechte tijden.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) is toch tevreden en hoopvol gestemd over de Surinaamse economie. Op een donderdag gehouden persconferentie in Tokyo heeft IMF-topman Saul Lizondo gezegd dat het land potenties heeft en in de afgelopen jaren een sterk monetair beleid heeft uitgevoerd. Hij heeft echter benadrukt dat de ingeslagen weg voor het instellen van een welvaartsfonds onder de huidige omstandigheden, het beste is dat Suriname kan doen.

Lizondo is voor het IMF de hoofdverantwoordelijke voor de economische ‘out-look voor landen op het westelijk halfrond'. Op vragen van Starnieuws zegt Lizondo dat een welvaartsfonds geen investeringskapitaal mag zijn, maar juist een monetaire reserve voor latere generaties. In een nader gesprek zegt president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, dat hij zich volledig heeft teruggevonden in het commentaar van het IMF. Hoefdraad is met een delegatie van acht personen aanwezig in Tokyo, Japan waar de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank is gehouden.

De instelling van het welvaartsfonds heeft hoge prioriteit van de bankpresident. De Raad van Ministers heeft deze wet al goedgekeurd en Hoefdraad verwacht dat het tegen eind oktober op de agenda staat van De Nationale Assemblee.

Gareel houden uitgavenbeleid
De bankpresident deelt de bezorgdheid van Lizondo. “We bekijken de wereldeconomie met de nodige bezorgdheid. Onze economische afhankelijkheid van de wereldmarktprijzen is groot en we zijn bang dat wij bij wisselvalligheden terugkeren naar het verleden. Ik kan het dus beamen. We moeten voorzichtig omgaan met onze monetaire reserves, een buffer opbouwen en een prudent fiscaal beleid voeren”, zegt Hoefdraad. Dat is volgens hem het verschil tussen het uithouden tot de wereldeconomie zich verbetert en het moment dat het uit elkaar valt. Overigens kan het fonds ook gebruikt worden als een stabilisatiefonds voor wanneer prijzen omhoog gaan.

Hoefdraad zegt dat één van zijn belangrijkste taken, samen met minister Adelien Wijnerman van Financiën is om het uitgaven beleid van de regering in het gareel te houden. “In de afgelopen twee jaar is het gelukt, vandaar ook de positieve economische resultaten.” De bankpresident is blij dat president Bouterse in zijn jaarrede een vertaalslag van de economische groei heeft gemaakt naar het sociaal leven in het land. Hij vindt echter dat, dat niet onvoorwaardelijk is. “We mogen niet als andere landen in onze regio de fout maken te verbrassen wat we extra verdienen en als de economie verandert, wij niets hebben om op terug te vallen.”
Ook voor het welvaartsfonds zullen er in de wet beperkingen worden opgelegd voor de regering. “Geen enkele regering kan op een onverschillige manier daaraan komen.”

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April