Milieuministers debatteren over groene economie
19 Apr 2012, 06:00
foto
Minister Ginmardo Kromosoetoe en zijn team doen mee aan de video conferentie met verschillende Caribische landen en deskundigen.


Milieuministers van lidlanden van de Caribische gemeenschap praten deze week over het al dan niet doorvoeren van een 'groen economisch plan'. Vrijdag nemen de bewindslieden een finaal besluit dat meegenomen zal worden naar de milieu topconferentie (Rio20 plus) dit jaar.

De video conferentie is dinsdag begonnen. Tot vrijdag discussiëren milieudeskundigen onder andere over een volledige vervanging van eerdere ingevoerde duurzame ontwikkelingsplannen met het nieuwe plan voor groene economie.

Nog geen eenduidigheid
Ook minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) participeert vanuit zijn werkkamer aan deze conferentie, de ‘Coted meeting’. Samen met de deskundigen, Mariska Riedewald, Anuradha Khoenkhoen en Theresa Elder nemen zij deel aan verschillende meetings. De video conferentie wordt gemonitord van uit het Caricom secretariaat in Georgetown, Guyana. Vanuit New York participeren de vertegenwoordigers van de Caribische landen ook aan de conferentie. Voor Suriname zijn dat de ambassadeurs Henry Mac Donald en Raymond Landveld.

Hervorming van het begrip duurzame ontwikkeling met als uitgangspunt milieu en de eventuele invoering van het concept programma groene economie, zijn de hoofdagendapunten waarover de discussie plaatsvindt. Riedewald zegt dat tot nu toe er nog geen eenduidig standpunt is tussen bijvoorbeeld de Caribische landen en hun vertegenwoordigers over de invoering van het nieuwe concept. De vertegenwoordigers in New York zien graag dat de nationale economische plannen voor duurzame ontwikkeling worden vervangen door het concept groene economie. Diverse landen geven aan liever delen daarvan op te nemen in hun reeds bestaande ontwikkelingsplannen.

Duurzaamheid
Kromosoeto en zijn deskundigen zeggen dat de meeste landen net als Suriname het eerdere plan voor duurzame ontwikkeling al in uitvoering hebben gebracht. In Suriname is dat plan verwerkt in het Nationale Ontwikkelingsplan. Het plan ‘groene economie’, zien zij dan ook eerder als een middel om duurzame doelen te bereiken en niet zozeer als een vervanger van het huidige duurzame ontwikkelingsplan Het uitgangspunt in New York is echter dat duurzame ontwikkeling zonder het milieu als uitgangspunt niet mogelijk is.

In het plan ‘Groene economie’ wordt milieu aangeduid als ‘live support system’. Het uiteindelijke doel is dat het plan inspeelt op het bereiken van de millennium ontwikkelingsdoelen. Armoede bestrijding neemt daar een belangrijke plaats in.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April