ROM: Eenieder kan bijdragen aan actieplan biodiversiteit
22 May, 21:05
foto


22 mei is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Wereld Biodiversiteit Dag. Op deze dag staat de wereld stil bij het belang van de biodiversiteit voor de mensheid. Het thema van dit jaar is Be Part of The Plan, vrij vertaald wees deel van het plan. Het nieuwe internationaal Biodiversiteit Raamwerk, in december 2022 goedgekeurd door de lidstaten, w.o. Suriname, genaamd het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, moet nu worden uitgevoerd om de gestelde doelen voor het tegengaan van biodiversiteitsverlies, vóór 2030 te behalen.  

In dit bericht zullen we Surinames nationale beleidsvoorbereiding belichten; wat we nationaal reeds hebben ondernomen nadat het internationaal biodiversiteitsbeleid is aangeboden. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is aanspreekpunt van het Biodiversiteitsverdrag voor Suriname en verantwoordelijk voor het coördineren van het nationale milieubeleid en is sinds 2020 in voorbereiding om de Nationale Biodiversiteit Strategie en Actie Plan te vernieuwen. Suriname is sinds 1996 lid van dit verdrag en participeert actief aan de verschillende beleidsprocessen binnen dit verdrag. De vorige strategie liep van 2006-2020 en het Actieplan was voor 2012-2016 geformuleerd. Inmiddels zijn de Draft Strategie 2024-2035 en Actieplan 2024-2030 reeds afgerond en zullen binnenkort officieel worden aangeboden aan de President van Suriname. Suriname is hiermee het eerste Caribisch land dat haar NBSAP in lijn heeft gebracht met het internationaal biodiversiteitsbeleid.

De bovengenoemde plannen zijn afgestemd op de nationale behoeften en zijn verder in lijn gebracht met de 23 Kunming-Montréal doelen voor 2030. In overleg met alle relevante stakeholders voor biodiversiteit zijn deze plannen voorbereid, waarbij nationale deskundigen hun input hebben gegeven.

De strategie is enigszins vereenvoudigd, waardoor het voor de gebruikers overzichtelijker moet zijn ter implementatie. In plaats van de 8 doelen die waren geïdentificeerd in 2005, zijn er nu 4 strategische richtingen aangegeven. Dit wil niet zeggen dat er focuspunten eruit zijn gehaald, het betekent gewoon dat de doelen nu beter zijn ingedeeld, zodat het overzichtelijk is bij de implementatie. 

In het Actieplan zijn er in plaats van 30 subdoelen nu 20 subdoelen ingedeeld, die beter zijn gecategoriseerd. Als hoge prioriteiten zijn de volgende subdoelen aangegeven namelijk:
● Capaciteitsopbouw
● Financiële middelen
● Erkenning van collectieve rechten
● Optimalisering van nationale wetgeving
● Bescherming van traditionele kennis
● Educatie en Awareness
● Eerlijke en billijke verdeling van de voordelen
● Beschermde gebieden
● Onderzoek en dataverzameling
● Klimaatverandering en biodiversiteit

Eenieder kan op zijn/haar eigen wijze een bijdrage leveren aan de implementatie van deze plannen. Na de lancering zullen de documenten digitaal beschikbaar worden gesteld aan het algemeen publiek, via onze mediakanalen. 

Als u een bijdrage wilt leveren kunt u uiteraard contact opnemen met ROM om uw bijdrage kenbaar te maken en waar u wilt ondersteunen te melden, want wij zijn allemaal deel van het plan!
Advertenties

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June