Bond bij EBS blijft vergaderen tot problemen opgelost worden
23 May, 02:16
foto
De vakcentrale Unie van Assertieve Vakbonden heeft in het bondsgebouw van OWOS, een persconferentie belegd. De vakcentrale vindt dat vakbonden monddood worden gemaakt. (Foto: René Gompers)


OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) gaat voor onbepaalde tijd blijven vergaderen. De bond, gesteund door de vakcentrale Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV), heeft benadrukt dat het vertrouwen in de directie van EBS is opgezegd. De bond wil een concrete datum om CAO-onderhandelingen met de raad van commissarissen te starten. De bond en de vakcentrale willen dat de positie van bondsvoorzitter Marciano Hellings die "om dringende redenen" is ontslagen, hersteld wordt. Hij is ook penningmeester van de UvAV. Woensdag is een persconferentie van de UvAV gehouden tijdens de algemene ledenvergadering (alv) van de OWOS.

Voorzitter van UvAV, Jerrel Mac Intosh, secretaris-generaal Lloyd Pool en penningmeester Hellings hebben uitgelegd dat de staking conform het vonnis is opgeheven. Maar leden van de OWOS hebben om een alv gevraagd, omdat de problemen die hebben geleid tot de protestacties, nog steeds niet zijn opgelost. Het gaat onder andere om loonaanpassingen die sinds 2012 zijn uitgebleven, het plaatsen van mensen op bepaalde posities tegen de regels in, terwijl bevorderingen maar uitblijven, het weigeren van de directie om in gesprek met de bond te gaan.

De alv is een reactie op "de tendens van werkgevers om bonden voor het gerecht te slepen", zonder dat de kern van de problemen wordt aangepakt. "We mogen niet staken, dan gaan we niet staken," merkt Hellings op. "We gaan andere vakbondsmiddelen gebruiken. Het recht op vergaderen, dat is niet verboden geworden door het vonnis. We vergaderen om een oplossing te krijgen." Uitgelegd is dat de werkgever met juridische middelen de bond monddood wil maken en het vakbondsrecht wordt geschonden. Dat zal niet geaccepteerd zal worden.

Mac Intosh merkt op dat ook bij andere werkgevers (staatsbedrijven) de problemen min of meer hetzelfde zijn. Hij deelt mee wat de UvAV van de werkgever verwacht: "Het starten van open en eerlijke gesprekken met de vakbond om alle openstaande kwesties te bespreken en op te lossen. We willen een einde aan de juridische intimidatie. Stoppen met het herhaaldelijke dreigen om vakbonden voor de rechter te slepen. A san dat no wroko moro, we gaan andere vakbondstactieken inzetten om ons doel wel te bereiken. We willen respect voor vakbondsrechten, naleving van alle wettelijke vakbondsrechten en een constructieve relatie met de vakbonden."

Er wordt al enkele dagen vergaderd. Hoelang dat nog doorgaat, is niet duidelijk. Hellings heeft aangegeven dat zijn ontslag bij de Arbeidsinspectie wordt aangevochten. Hij benadrukt: "De case Hellings is de druppel die de emmer heeft laten overlopen. Er speelt veel meer dan het ontslag van Hellings. Het is tijd dat zaken voor eens en voor altijd worden opgelost. Dus we blijven vergaderen, totdat alle kwesties zijn opgelost."
Advertenties

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June