Lau: Inflatie zal dit jaar rond de 14,5% uitkomen
23 May, 00:00
foto
De inflatie (blauwe lijn) vertoont een dalende trend sinds het afgelopen jaar. Verwacht wordt dat deze dit jaar zal eindigen rond de 14.5%. (Grafiek: ABS)


In april zijn de consumentenprijzen ten opzichte van maart met 0,7% gestegen. "Vergelijken we april 2024 met april 2023 dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 20.9 % gestegen", constateert het Algemeen Bureau voor de Statistiek. De inflatie in maart in vergelijking met februari was met 4,4% de lucht ingegaan. 

Econoom Gerard Lau om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat in maart de verhoogde stroomprijzen zijn doorberekend. In april is een forse daling van enkele hoofdgroepen te zien, omdat deze prijzen in maart reeds waren verhoogd.

Lau verwacht - net als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en ook de overheid voorspeld hebben - dat de gemiddelde inflatie dit jaar zal neerkomen op ongeveer 14,5%. Er wordt ervan uitgegaan dat de maandinflatie gemiddeld niet hoger zal zijn dan 1%. Lau houdt samen met Marein van Schaaijk en Anthony Caram een inflatiemonitor bij, waardoor de indicaties snel getest kunnen worden.

De inflatie vorig jaar was 32,6%. In 2022 was de geldontwaarding 54,6%. In 2020 en 2021 was de inflatie rond de 60%. Een van de doelen van het herstelprogramma dat uitgevoerd wordt, is dat de koers stabiel blijft en de inflatie wordt teruggebracht naar een aanvaardbaar niveau.


Advertenties

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June