Mexicaanse brulapen vallen dood neer, hittetol stijgt
22 May, 04:53
foto
Vrijwilligers observeren Saraguato-apen (Alouatta palliata), die stierven tijdens droogte en hoge temperaturen in Buena Vista, Comalcalco, Mexico. (Foto: Reuters)


Bedreigde brulapen zijn de afgelopen weken dood neergevallen uit bomen in de zuidoostelijke tropische wouden van Mexico, te midden van een landelijke droogte en hittegolven die ervoor hebben gezorgd dat de temperaturen in een groot deel van het land enorm zijn gestegen.

In de staat Tabasco, waar de temperatuur deze week naar verwachting de 45 graden Celsius zal overschrijden, hebben lokale media tot 85 doden gemeld, terwijl de lokale autoriteiten de trend hebben bevestigd zonder een dodental te geven.

In een verklaring afgelopen weekend schreef de civiele beschermingsorganisatie van Tabasco de sterfgevallen toe aan uitdroging.

Een bron van het bureau vertelde maandag aan Reuters dat er bevestigd is dat apen dood zijn in drie gemeenten van de deelstaat.

In een bos buiten Camalcalco, Tabasco, verzamelden vrijwilligers de lijken van mantelbrulaapjes (alouatta palliata) die stierven door hoge temperaturen, voordat ze emmers water en fruit plaatsten om te proberen nog meer sterfgevallen te voorkomen.

De mantelbrulaap is geclassificeerd als kwetsbaar op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN).

"Het komt omdat de hitte zo sterk is. Ik bezoek de deelstaten al heel lang en heb het nog nooit zo zwaar gevoeld als nu", zei de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, afkomstig uit Tabasco, maandag desgevraagd over de sterfgevallen van apen.
"Dus ja, we moeten voor de dieren zorgen en ja, dat gaan we doen", zei hij op zijn reguliere persconferentie.

Later op maandag zei het Mexicaanse ministerie van Milieu in een verklaring dat het de inspanningen coördineerde om de sterfgevallen van de apen aan te pakken, die het aan verschillende mogelijke redenen toeschreef, waaronder "zonneberoerte, uitdroging, ondervoeding of het besproeien van gewassen met giftige landbouwchemicaliën."

Mexico is ook de thuisbasis van de Yucataanse brulaap, die vanwege ontbossing als bedreigd is geclassificeerd op de Rode Lijst van de IUCN.
Advertenties

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June