China: Tienduizenden geëvacueerd door enorme overstromingen
22 Apr, 22:47
foto
Reddingswerkers evacueren gestrande bewoners in Shaoguan, Guangdong. (Foto: Xinhua)


De autoriteiten hebben 110.000 mensen uit hun huizen in Guangdong geëvacueerd, omdat dagen van hevige regen enorme overstromingen veroorzaakten in de dichtstbevolkte provincie van China. Volgens staatsmedia zijn tot nu toe vier mensen om het leven gekomen, terwijl er tien vermist zijn.

Beelden op staatsmedia en online tonen grote stukken land die zijn overspoeld door de overstromingen en reddingswerkers die mensen in reddingsboten vervoeren in middeldiep water.

Verschillende grote rivieren zijn buiten hun oevers getreden en de autoriteiten houden de 'gevaarlijk hoge' waterstanden nauwlettend in de gaten.

Ze hadden gewaarschuwd dat het niveau van een rivier in het noorden van Guangdong maandagochtend een piek van 'eens in de 100 jaar' zou kunnen bereiken, hoewel dit tegen de middag nog niet was gebeurd.

Een groot deel van Guangdong maakt deel uit van de laaggelegen Parelrivierdelta, die gevoelig is voor overstromingen als gevolg van de stijging van de zeespiegel en stormvloeden.

De delta is een belangrijke industriële basis in China en een van de dichtstbevolkte regio's van het land. Alleen al in Guangdong wonen zo'n 127 miljoen mensen.

De provinciehoofdstad Guangzhou en de kleinere steden Shaoguan en Heyuan behoorden tot de zwaarst getroffen gebieden.

In de hele provincie zaten dit weekend ongeveer 1,16 miljoen huishoudens zonder stroom, maar zondagavond was de elektriciteit bij 80% hersteld.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn minstens 110.000 mensen geëvacueerd, waarvan ongeveer 25.800 in opvangcentra.

Vluchten zijn geannuleerd en vertraagd op de internationale luchthaven Baiyun in Guangzhou vanwege aanhoudende regen, terwijl scholen in ten minste drie steden moeten sluiten.

Tientallen huizen in de provincie zijn ingestort of zwaar beschadigd. De autoriteiten schatten een direct economisch verlies van bijna 140,6 miljoen yuan ($19,8 miljoen).

Een rivier in de stad Qingyuan trad buiten zijn oevers en zette een aangrenzende pier en wegen onder water. (Getty Images)

Video's die online worden gedeeld, tonen snel bewegende stromen die muren en bruggen doen instorten.

Een Weibo-gebruiker zei dat haar familie zich haastte om meubels van de eerste verdieping van hun huis naar de bovenverdieping te verplaatsen. "Door de hevige regenval is de helft van de eerste verdieping van ons huis onder water komen te staan", schreef de gebruiker zondagavond. "Ik vraag me af of de tweede verdieping van de ene op de andere dag ook onder water zou staan. Ik voel me hulpeloos."

"Het regende als een waterval anderhalf uur lang op de snelweg toen ik gisteravond naar huis reed", zei een andere gebruiker op Weibo. "Ik kon de weg helemaal niet zien."

De Chinese meteorologische autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de zware regenval in Guangdong en de kustgebieden van het naburige Fujian, tot minstens dinsdag zal aanhouden.

In andere delen van het land, waaronder Beijing, Tianjin en Heibei, wordt "matige tot zware" regen verwacht.

Afgelopen juli werden de Chinese hoofdstad Beijing en omliggende provincies zoals Hebei, overspoeld met zware regenval en overstromingen, nadat een reeks tyfoons uit de Stille Oceaan aan land kwamen.

Die week kende Beijing de zwaarste regenval in 140 jaar.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May