Recordhitte-index van 62,3 °C verschroeit Rio de Janeiro
19 Mar, 08:51
foto
Mensen proberen koel te blijven op het strand van Recreio dos Bandeirantes op 17 maart 2024, tijdens een hittegolf in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: AFP)


Een hittegolf die Brazilië verstikt, heeft nieuwe records gevestigd: de hitte-index van Rio de Janeiro bedraagt 62,3 °C, de hoogste in tien jaar, zeggen weerautoriteiten. De hitte-index meet hoe een temperatuur aanvoelt door rekening te houden met de luchtvochtigheid. De werkelijke maximumtemperatuur in de stad was maandag 42°C, aldus het weersysteem Rio Alert.

Het record van 62,3 °C werd zondag om 09:55 uur in het westen van Rio behaald en was het "hoogste cijfer" sinds Alerta Rio in 2014 dergelijke records begon bij te houden.

De stranden van Ipanema en Copacabana zaten vol met mensen toen de autoriteiten tips publiceerden over het omgaan met de hitte.

"Ik ben erg bang dat het nog erger zal worden, omdat de bevolking sterk toeneemt en de ontbossing erg hoog is als gevolg van de toename van de woningen", klaagde de 49-jarige administratief assistent Raquel Correia in een park in het centrum van Rio.

Het vorige hitte-indexrecord werd gevestigd in november toen de gevoelstemperatuur 59,7 °C bereikte.

Ondertussen heeft extreme regenval grote schade aangericht in het zuiden van het land en volgens de autoriteiten zal dit naar verwachting deze week aanhouden.

"De week zal zeer riskant zijn in het centrum-zuiden van Brazilië vanwege hevige regenval en stormen. Het meest zorgwekkende systeem is een zeer intens koufront dat zal arriveren met stortregens en mogelijke stormen", waarschuwde het weerinformatiebureau MetSul.

Volgens experts worden de extreme verschijnselen en de instabiele meteorologische situatie vooral gestuwd door de klimaatverandering in combinatie met het weerverschijnsel El Niño.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April