Somohardjo wil rechtspositie ambtenaren in orde maken
03 Oct, 02:13
foto
Minister Bronto Somohardjo


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken wil met een eenmalige beschikking in orde maken dat ambtenaren van tijdelijke in vaste dienst kunnen. Hij wil woensdag een raadsvoorstel hiertoe indienen bij de Raad van Ministers. 

"Ik hoor veel klachten dat ambtenaren jaren moeten wachten op hun vaste aanstelling en dat is onacceptabel. Het gaat om duizenden ambtenaren. Ik hoor ook veel klachten dat mensen op basis van hun gewicht worden afgewezen om in aanmerking te komen voor een vaste dienstbetrekking. Door de ambtenaren wordt aangegeven dat dit een vorm van discriminatie is, ik ga de geneeskundige commissie meer informatie vragen hieromtrent", zegt de bewindsman.

De geneeskundige commissie die de ambtenaren moet keuren om in aanmerking te komen voor een vaste dienstbetrekking, is sedert 1 april 2023 demissionair. "ik vrees dat daardoor de achterstanden nog meer oplopen en de ambtenaren nog langer in onzekerheid moeten verkeren over hun rechtspositie, waardoor ze bijvoorbeeld geen zaken met de banken kunnen doen zolang ze nog niet in vaste dienst zijn".

Na overleg met de juristen gaat Somohardjo een voorstel doen bij de Raad van Ministers waarbij ambtenaren die langer dan 18 maanden in dienst zijn, automatisch in vaste dienst komen. "Zo verlichten wij de druk bij de geneeskunde commissie, helpen wij de achterstand verminderen en halen wij de onzekerheid weg bij ambtenaren", benadrukt de bewindvoerder op Binnenlandse Zaken.
Advertenties

Monday 11 December
Sunday 10 December
Saturday 09 December
Friday 08 December