Drie projecten Huize Siembah gerealiseerd met donatie
06 Aug, 00:57
foto
Het looppad met dakbedekking verbindt de twee gedeelten van het gebouw van Huize Siembah in Mariënburg, district Commewijne.


Bewoner van Huize Siembah te Mariënburg, Kliman Wongsomenawi (70), kan zijn emoties haast niet bedwingen, tijdens de officiële ingebruikname van een 3-tal projecten zaterdag. Het gaat om een moestuin voor zelfredzaamheid, een poort die dient voor veiligheid en een looppad met een dakbedekking die de twee gedeelten van het gebouw verbindt. De projecten hebben een half miljoen SRD gekost. Wongsomenawi legt uit dat hij pas twee jaar verblijft in het bejaardenverzorgingstehuis. Hij is zeer ingenomen met deze ontwikkeling.

De seniorenburger is blij dat hij een familie heeft gevonden bij dit tehuis. Echter, vraagt hij aandacht voor zaken die nog gerealiseerd moeten worden zoals de dakbedekking die helemaal gerenoveerd moet worden want bij hevige neerslag zijn er lekkages te bespeuren. Hij is de donateurs dankbaar voor het nobele daad die ze verrichten en dat de seniorenburgers op deze wijze nog een glimlach kunnen hebben ondanks de uitdagende momenten. Hij leeft alleen van AOV en zijn vrouw is erg ziek. Ondanks dit gegeven blijft hij de Almachtige bidden om sterk te blijven en hoopt op een betere toekomst.

John Kasdjo die ruim dertig jaar bezig is met welzijnsprojecten tevens initiatiefnemer van dit project heeft samen met Samijo stichting en anderen ervoor gekozen om de bewoners van huize Siembah een thuisgevoel te bieden. De reden om het project te initiëren is voor Kasdjo vanwege het feit dat de ouderen niet uit de lucht zijn gevallen, ze hebben gezorgd voor hun kinderen en aanverwanten, ze hebben offers gebracht aan de maatschappij en dat ze daarom de zorg verdienen. “Ze hebben de verantwoordelijkheid genomen voor onze maatschappij", benadrukt hij. 

Om aan geld te komen was voor Kasdjo een ervaring op zich want binnen twee maanden zijn de middelen bijeen gebracht. Hij is blij dat er nog donateurs bereid zijn om hulp te bieden waar die nodig is. Echter, staat hij stil bij enkele uitdagingen die de werkzaamheden over het algemeen belemmeren. “Als we een container krijgen met spullen zoals verzorgingsbedden is dat een ramp om die af te handelen.” Hiervoor kijkt hij naar de regering. Om het leven nog aangenamer te maken voor de bewoners van huize Siembah heeft hij een project ingediend bij het Staatsoliefonds voor een open dagverblijf met een visvijver.

Deze poort moet de veiligheid van de bewoners vergroten.

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting die de waarborging van ouderenzorg ook onder zijn hoede heeft, gaf aan dat de regering alles doet wat in haar vermogen ligt om de seniorenburgers tegemoet te komen. De bewindsman legt uit dat tot nog toe de diverse uitkeringen tot 4 maal toe zijn verhoogd. Hij begrijpt dat de seniorenburgers, sociaal zwakkeren en mensen met een beperking hun misnoegen uitten, daarom legde hij uit dat er enkele uitdagingen waren die nu eindelijk zijn weggewerkt. Opvanginstellingen hebben ook een verhoging gehad van de subsidie.

Evert Karto, die deel uitmaakt van het management team van huize Siembah tevens Assembleelid (ABOP/PL) is, legt uit dat bij overname drie jaar geleden de situatie niet te overzien was. De plek was zwaar verwaarloosd. Hij weet dat er nog meer moet gebeuren bij Siembah. Hij verwijst naar een volledige omrastering, renovatie van het dak, verzorgings- en reinigingsmiddelen en wegwerpluiers. Er zijn 35 inwoners die maandelijks SRD 1.500 betalen. De maandelijkse inkomsten zijn SRD 52.500. Volgens hem is absoluut niet kostendekkend. 

Het tehuis heeft 30 werkers, van wie 8 verzorgers. Een deel van de werkers wordt uitbetaald door de overheid en een deel door de Siembah. Die personeelskosten zijn maandelijks SRD 30.000. Het betalen van nutsvoorzieningen en andere kosten zijn al meer dan de maandelijkse inkomsten. Hij is ingenomen met de maatregelen van de regering voor ouderenzorg maar deze zijn bij lange niet toereikend. Naar zijn zeggen moet Siembah het hebben van donateurs. Volgens Karto kan het management niet marktconform opereren. Elke bewoner zou dan minimaal SRD 6.000 per maand moeten betalen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May