Oekraïne raakt Russische tanker met zeedrone
05 Aug, 20:48
foto


Een Oekraïense zeedrone vol explosieven heeft 's nachts een Russische brandstoftanker geraakt in de buurt van een brug die Rusland verbindt met de geannexeerde Krim. Het is de tweede aanval in 24 uur.

Niemand raakte gewond, maar de Krimbrug en het vervoer per veerboot werden enkele uren opgeschort, volgens door Rusland geïnstalleerde functionarissen op de Krim, die Moskou in 2014 van Oekraïne in beslag nam.

Een Oekraïense inlichtingenbron vertelde Reuters dat de drone met 450 kg explosieven het SIG-schip raakte terwijl het brandstof vervoerde voor het Russische leger in de Oekraïense territoriale wateren.

"De tanker was goed geladen met brandstof, dus het 'vuurwerk' was al van ver te zien", zei de bron over de gezamenlijke operatie van de Oekraïense marine en veiligheidsdienst.

Kiev zegt dat het vernietigen van de militaire infrastructuur van Rusland in Rusland of op door Rusland gecontroleerd gebied in Oekraïne cruciaal is voor het tegenoffensief na de invasie van februari 2022.

Een andere zee-drone-aanval op de Russische marinebasis in Novorossiysk beschadigde vrijdag een oorlogsschip, de eerste keer dat de Oekraïense marine haar macht zo ver van haar kusten had geprojecteerd.

En een Oekraïense overheidsinstantie waarschuwde zaterdag dat zes Russische Zwarte Zeehavens - Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Toeapse, Sotsji en Taman - zich in "oorlogsrisicogebied" bevonden.

Moskou heeft Oekraïense havens gebombardeerd sinds het zich vorige maand terugtrok uit een door de VN tot stand gekomen deal om Oekraïne graan te laten exporteren.

Brandstof voor troepen

Volgens Vladimir Rogov, een door Rusland aangestelde functionaris in de zuidoostelijke regio Zaporizhzhia van Oekraïne, leverde de SIG-tanker olie aan Russische troepen in Syrië.

De Verenigde Staten legde in 2019 sancties op aan de tanker en zijn eigenaar, het in St. Petersburg gevestigde Transpetrochart, voor het helpen leveren van vliegtuigbrandstof in Syrië.

Vasyl Malyuk, hoofd van de Oekraïense SBU-veiligheidsdienst, bevestigde de laatste aanval niet direct, maar zei dat elk incident met Russische schepen of de Krimbrug "een absoluut logische en efficiënte stap in de richting van de vijand" was. "Bovendien worden dergelijke speciale operaties uitgevoerd in de territoriale wateren van Oekraïne en zijn ze volkomen legaal", zei Malyuk in de berichten-app Telegram.

Het Russische Novorossiysk Maritime Rescue Coordination Center werd door het persbureau RIA geciteerd en zei dat er geen brandstoflekkage was van de SIG, aangezien het schip alleen technische ballast vervoerde. Bergingswerkzaamheden waren aan de gang met twee sleepboten in de buurt.

Rogov plaatste een audiofragment op Telegram waarin de SIG om een sleepdienst vroeg. Hij plaatste ook foto's van wat hij beschreef als verbrijzelde armaturen en uitrusting in het schip.

"De SIG-tanker ... kreeg een gat in de machinekamer nabij de waterlijn aan stuurboord, voorlopig als gevolg van een drone-aanval op zee", zei het Russische Federale Marine- en Riviertransportbureau in een verklaring op Telegram.

De door Moskou geïnstalleerde autoriteiten op de Krim zeiden dat de brug, die in 2018 door Rusland werd voltooid en tweemaal in de oorlog ernstig is aangevallen, geen doelwit was.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May