Waas om gesmokkelde internationaal beschermde dieren
06 Aug, 02:55
foto
De gesmokkelde internationaal beschermde Leary Ara's die volgens minister Dinotha Vorswijk nog in bewaring zijn. (Foto: LBB)


Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) houdt de lippen stijf op elkaar als haar gevraagd wordt hoe de internationaal beschermde Leary Ara's en de Golden Lion Tamarins in Suriname zijn beland. Voor haar is het belangrijk dat de dieren veilig zijn en spoedig in hun vertrouwde omgeving kunnen vertoeven.

Leden van de Dienst 's Landsbosbeheer (LBB), afdeling Natuurbeheer, hebben op 19 juli een aantal Leary Ara's en Golden Lion Tamarins in beslag genomen op een terrein aan het Garnizoenspad. De actie van LBB volgde op klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast.

De dieren die alleen voorkomen in Brazilië en vallen onder internationaal bedreigde diersoorten, zijn het land via Guyana binnengesmokkeld. Een dierenexporteur zou bij deze handel zijn betrokken. Nadat LBB ruchtbaarheid had gegeven aan deze zaak, werd het muisstil. Er is geen vervolg informatie geweest over deze kwestie. Ook is niet bekend om welke exporteur het gaat en of er aanhoudingen zijn gepleegd in deze strafzaak.

Vorswijk zegt aan Starnieuws dat er een proces-verbaal is opgemaakt en dat de dieren in bewaring zijn genomen. Ze zouden volgens haar op een veilige plek zijn ondergebracht. De GBB-minister zegt dat de bal nu op de helft van haar collega van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en International Business ligt.

In De Nationale Assemblee zijn er ook vragen gesteld over deze smokkel. Het lid Edward Belfor zei dat hij had begrepen dat hoge regeringsfunctionarissen zich zijn gaan bemoeien met de zaak. Volgens hem is er druk uitgeoefend op de werknemers van LBB om de dieren weer af te staan. Volgens hem hebben de ambtenaren in eerste instantie geweigerd. Nadien is er telefonisch een steekpenning van US$30.000 aangeboden, wist hij te vertellen. Belfort gaf aan dat de medewerkers hun been stijf hebben gehouden tegen de corruptieve handeling.

Maar, zei hij, de ara’s en apen die waren geplaatst in een kooi, bleken een dag na de in beslagname te zijn verdwenen. Belfort vertelde dat toen de LBB-personeelsleden zich de volgende dag naar het werk begaven,  de ara’s met "de hele kooi  waren weggevlogen." De parlementariër vraagt zich af hoe dit mogelijk kan zijn. Volgens hem maken we ons onsterfelijk belachelijk in dit land terwijl de wereld kijkt hoe corrupt we zijn.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar ondersteunde Belfort in zijn betoog en gaf aan dat de NDP-fractie ook bezig is met het onderzoek. Hij deed uit de doeken dat niet alleen hoge regeringsfunctionarissen betrokken zijn bij het gedoe van de dierensmokkel, maar ook mensen in de top van DNA. Heel vreemd was op te merken dat toen Parmessar bezig was met zijn betoog er technisch iets misging. Het vermoeden bestaat dat het vervolg van zijn betoog is geknipt om te voorkomen dat de hooggeplaatsten die kennelijke betrokken zouden zijn bij dat schandaal geëxposeerd zouden worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May