Zuid-Afrikanen willen diamanten in Britse kroonjuwelen terug
04 May 2023, 12:39
foto
De keizerlijke staatskroon arriveert via de Sovereign's Entrance, voorafgaand aan de staatsopening van het parlement, in de House of Lords Chamber in de Houses of Parliament in Londen, Groot-Brittannië, 10 mei 2022. (Foto: Reuters)


Sommige Zuid-Afrikanen roepen Groot-Brittannië op om 's werelds grootste diamant, bekend als de Ster van Afrika, terug te geven. De diamant, die 530 karaat weegt, werd in 1905 in Zuid-Afrika ontdekt en door de koloniale regering in het land, dat toen onder Britse heerschappij stond, aan de Britse monarchie geschonken.

Nu, te midden van een wereldwijd gesprek over het teruggeven van kunstwerken en kunstvoorwerpen die tijdens de koloniale tijd zijn geplunderd, roepen sommige Zuid-Afrikanen op om de diamant terug te brengen.

De oproep komt op het moment dat miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten zich voorbereiden om de kroning van koning Charles III te vieren - een symbolische ceremonie die een religieuze dienst en pracht en praal combineert. Na 70 jaar vindt er op 6 mei weer een kroning plaats in Groot-Brittannië.

"De diamant moet naar Zuid-Afrika komen. Het moet een teken zijn van onze trots, ons erfgoed en onze cultuur", zegt Mothusi Kamanga, een advocaat en activist in Johannesburg die een online petitie voor de teruggave van de diamant heeft gepromoot. De petitie heeft tot nog toe ongeveer 8.000 handtekeningen verzameld.

"Ik denk dat de Afrikaanse bevolking over het algemeen begint te beseffen dat dekoloniseren niet alleen is om mensen bepaalde vrijheden te geven, maar ook om terug te nemen wat van ons is onteigend."

Officieel bekend als Cullinan I, werd de diamant in de scepter geslepen uit de Cullinan-diamant, een steen van 3.100 karaat die werd gedolven in de buurt van Pretoria.

Een kleinere diamant geslepen uit dezelfde steen, bekend als Cullinan II, is gezet in de keizerlijke staatskroon die door Britse vorsten wordt gedragen bij ceremoniële gelegenheden. Samen met de scepter wordt hij bewaard bij de andere kroonjuwelen in de Tower of London.

Een replica van de hele Cullinan-diamant, die ongeveer zo groot is als de vuist van een man, wordt tentoongesteld in het Cape Town Diamond Museum.

"Ik vind dat het naar huis moet worden gebracht, want aan het eind van de dag hebben ze het van ons afgepakt terwijl ze ons onderdrukten", zei de inwoner van Johannesburg, Mohamed Abdulahi.

Anderen zeiden dat ze er geen sterke gevoelens bij hadden.

"Ik denk niet dat het er meer toe doet. Dingen zijn veranderd, we evolueren", zegt lokale bewoner Dieketseng Nzhadzhaba. "Wat er vroeger voor hen toe deed om superieur te zijn... dat maakt ons niet meer uit."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May