Melkprijs achterhaald; verhoging noodzakelijk
29 Apr 2023, 06:47
foto
De Vereniging van Surinaamse Melkboeren in gesprek met minister Parmanand Sewdien van LVV en zijn staf. De Melkopkoopprijs is al lang weer achterhaald.


Het traject van vrijgeven van de melkprijs zal worden ingezet, maar vanwege het dringende karakter van een prijsaanpassing om de stijgende kosten het hoofd te kunnen bieden, zal nu alvast een raadsvoorstel worden opgesteld voor een prijsaanpassing. Het gaat om de opkoop- én verkoopprijs van volle melk om voorlopig de kosten het hoofd te kunnen bieden en enige ademruimte te scheppen voor de boer en de melkverwerker. Dit zegt de Vereniging van Surinaamse Melkboeren. Er is een onderhoud geweest met minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en zijn staf. 

De melkopkoopprijs, die nog steeds door de overheid wordt vastgesteld, is al lang weer achterhaald stelt de vereniging. Door onder andere de mondiale ontwikkelingen, maar ook de stijgende wisselkoersen, zijn prijzen van inputs en kosten van levensonderhoud enorm gestegen, terwijl de opkoop- en verkoopprijs van volle melk door prijszetting van de overheid op één niveau werden gehouden.

Telkens wanneer de boeren bij de overheid aan de bel trekken, dat overleven haast niet meer mogelijk is, duurt het nog geruime tijd voordat er een prijsaanpassing wordt gehonoreerd. "Als gevolg hiervan is de melkveeteelt in ons land enorm achteruit gegaan. Veel boeren hebben hun vee verkocht om iets anders te gaan doen en de sector kent een enorme vergrijzing, omdat jongeren geen heil zien in de melkveeteelt", legt voorzitter Edmond Blufpand uit.

Al deze zaken zijn besproken met de minister. Nadat het bestuur van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren had gevraagd om een onderhoud, is de organisatie ontvangen door de bewindsman. Ook de directie van de Melkcentrale was bij dit onderhoud aanwezig, omdat ook dit bedrijf een belangrijke schakel vormt in het proces van melkproductie tot melkconsumptie.

Er is tijdens deze meeting diepgaand gediscussieerd over hoe de sector te redden van verdere achteruitgang en weer te komen tot groei, waardoor de afhankelijkheid van import van poedermelk zal afnemen. Tijdens de gesprekken bleek de noodzaak om te komen tot liberalisatie van de melkprijs één van de belangrijkste issues. Hiervoor moet echter de melkwet worden gewijzigd. En voordat zulks een feit zal zijn, moet aan enkele randvoorwaarden worden voldaan, zoals het veiligstellen van melk voor kwetsbare groepen, zoals zuigelingen.

Tijdens deze vruchtbare meeting is besloten maandelijks bij elkaar te komen om van gedachten te wisselen over de sector en zaken verder uit te werken, zegt Blufpand. Er zijn ook afspraken gemaakt om verder te werken aan het creëren van randvoorwaarden voor ontwikkeling, schaalvergroting en modernisering van de melkveehouderij als onderdeel van het streven naar een stukje eigen voedselzekerheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May