Colombia: Doden ontploffing kolenmijn loopt op tot 21
17 Mar 2023, 00:57
foto
Een ambulance arriveert, terwijl reddingspersoneel doorgaat met zoeken naar mijnwerkers die vastzitten na een explosie in een kolenmijn in Sutatausa, Colombia. (Foto: Reuters)


Tien mijnwerkers die als vermist werden opgegeven na een explosie veroorzaakt door opgehoopt gas in kolenmijnen in het centrum van Colombia, zijn dood aangetroffen, waardoor het dodental op 21 komt. De explosie in verschillende aangrenzende kolenmijnen vond dinsdag laat plaats in een landelijk gebied van Sutatausa, ongeveer 75 km ten noorden van Bogota.

"Ik heb contact gehad met gouverneur Nicolas Garcia, die me net heeft laten weten dat ondanks alle inspanningen van reddingsteams, helaas 21 mensen zijn omgekomen bij het tragische ongeval in Sutatausa", zei president Gustavo Petro op Twitter.

Elke sterfte op de werkvloer is niet alleen een mislukking van bedrijven, maar ook van de samenleving en de regering, voegde Petro toe, die deels werd gekozen op basis van beloften om het land van olie en kolen, de twee belangrijkste exportproducten, naar hernieuwbare energie te verplaatsen.

De activiteiten in de mijnen zijn opgeschort, zei het nationale mijnbouwbureau in zijn eigen tweet, en er zal een onderzoek plaatsvinden om de oorzaken van de explosie vast te stellen voordat een heropening kan worden overwogen.

Ernstige ongevallen komen vaak voor bij open pit en ondergrondse kolen- en goudmijnen in Colombia, meestal bij illegale of informele operaties en die zonder de juiste veiligheidsmaatregelen.

Volgens het bureau waren er vorig jaar 117 ongelukken in mijnen in Colombia, waarbij 146 mensen om het leven kwamen.

Het dodelijkste recente ongeval was in juni 2010, toen 73 mensen omkwamen bij een mijnexplosie in het noordwesten.
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April