Caricom-Cuba summit in teken 50 jaar diplomatieke betrekking
06 Dec, 06:53
foto
President Chan Santokhi op de luchthaven van Barbados. De Caricom-Cuba summit begint vandaag. Deze bijeenkomst is een van de laatste optredens van de president als Caricom-voorzitter.


President Chan Santokhi gaat samen met de Cubaanse president Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, als voorzitter van de Caricom-Cuba summit, optreden vandaag. Deze bijeenkomst staat in het teken van de herdenking van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de Caricom en Cuba.

Aan de vooravond van de Caricom-Cuba summit werd er een welkomstreceptie aangeboden door de premier van Barbados, Mia Mottley. Tijdens de receptie heeft de president zijn mede ambtgenoten ontmoet alwaar hij korte gesprekken met hen heeft gevoerd. Tijdens de ontmoeting met premier Mottley werd gesproken over de samenwerking tussen beide landen en de stand van zaken van lopende projecten. Ook sprak het staatshoofd zijn Cubaanse collega. Beide staatshoofden hebben hun gesprek in een gemoedelijke sfeer gehouden en kijken uit naar het verstevigen van de relatie tussen beide landen.

President op de foto met de Barbadiaanse premier, Mia Motley.

Het staatshoofd zal van de gelegenheid gebruik maken om bilaterale gesprekken te voeren met ambtsgenoten. Zo staan er diplomatieke gesprekken op agenda met de Barbadiaanse premier Mia Motley en president Irfaan Ali van Guyana. De bilaterale samenwerking tussen Suriname en Jamaica, alsook Trinidad & Tobago zal onderdeel vormen van gesprekken tussen de respectieve regeringsleiders, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

Het Cubaanse staatshoofd is met een grote delegatie aanwezig in Barbados, waar hij een staatsbezoek brengt voorafgaand aan de summit. Cuba en de Caricom delen geruime tijd bijzonder goede en vriendschappelijke betrekkingen. Op het stuk van ondersteuning van de sociaal-economische ontwikkeling van Caricom heeft Cuba op verschillende beleidsgebieden intensieve relaties gecultiveerd. Op het gebied van volksgezondheid heeft Cuba alle Caricom landen ondersteund met het beschikbaar stellen van artsen, verpleegkundigen en medisch materiaal, inclusief medicamenten. De samenwerking strekt zich ook uit op andere gebieden als energie, onderwijs, cultuur en de agrarische sector, alsook internationale een multilaterale politieke en diplomatieke samenwerking.

Cuba zal een overzicht geven van het verloop van de samenwerking met de verschillende Caricom landen. Verder zullen ook aan de orde komen, klimaatsverandering en rampenbeheersing, mondiale vraagstukken en multilaterale samenwerking en aanname van de gezamenlijke Caricom-Cuba declaratie. Tijdens de top zal er ook gesproken worden over de economische sancties van de Verenigde Staten van Amerika tegen Cuba. De Caricom heeft de sancties structureel veroordeeld.

De president keert vrijdag 9 terug. De bijeenkomst vormt een van de laatste geplande Caricom activiteiten onder het voorzitterschap van de president. Op 1 januari 2023 zal Suriname de hamer overdragen aan de premier van de Commonwealth of the Bahamas, John Davis.
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January