Internaten worden gerenoveerd; schooljaar redelijk gestart
18 Oct 2022, 04:51
foto
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.


Internaten hebben op dit moment weinig plek om studenten op te vangen. Dit komt omdat ze gerenoveerd worden. Dit zei minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, gisteren in De Nationale Assemblee. Volgens de bewindsvrouw zijn de internaten zodanig verwaarloosd dat zij bijna opnieuw gebouwd moeten worden. Dat kost veel geld, maar er is speciaal daarvoor middelen vrijgemaakt. Het ministerie is bezig met een vrij groot project om de internaten te renoveren.

“Op dit moment hebben we met alle internaten problemen, omdat de mensen die leiding moeten geven aan de internaten niet goed zijn opgeleid. Aan de andere kant zijn de meeste internaten gesloten, omdat er gebrek is aan onderhoud”, zei Levens. De drie internaten in de stad worden gerenoveerd maar dat gaat volgens de minister nog 3 tot 4 maanden duren. Dat is de reden waarom er een tekort is aan plaatsen in internaten. “Het kost ons heel veel geld om de internaten te renoveren maar ze worden gerenoveerd”, stelde Levens.

De minister deelde ook mee dat Student Housing op de universiteit ook vol is. Zij benadrukte dat er daar alleen studenten van de universiteit wonen met uitzondering van misschien 2 of 3 die een andere studie doen dan op de universiteit. Over het internaat van Atjoni zei de minister dat de directrice van het internaat ernstig ziek naar de stad is gekomen. “We hadden niet verwacht dat ze niet terugkomt. Dat is de reden dat wij niet snel genoeg hebben kunnen ingrijpen, ze is ernstiger ziek dan verwacht”.

Over de start van het nieuwe schooljaar zei Levens dat het overal redelijk goed is gegaan, maar dat het ministerie wel problemen heeft met meubilair. Dit komt doordat de middelen een beetje te laat zijn ontvangen, waardoor het ministerie niet op tijd kon kopen. Nu is de distributie van de leermiddelen in volle gang en is er extra geld uitgetrokken om het sneller te laten gaan, omdat het met twee trucks niet lukt om op tijd te leveren. In het binnenland is leerjaar 9 ook opgezet op Nieuw Aurora. ”De reden is om te voorkomen dat de kinderen naar internaten moeten, want dat is het grootste probleem van ouders dan worden de kinderen thuisgehouden”, sprak Levens.

Wat de plaatsing van leerjaar 9 en 10 scholieren betreft, zei de minister dat het ministerie ruimte tekort komt, maar dat er op verschillende plekken lokalen zijn gehuurd. Dat lukt volgens haar nog aardig hoewel de muloscholen drukker bezocht zijn dan gebouwen van het lbo. Bij de lbo-scholen is er nog ruimte voor leerjaar 9 en leerjaar 10. Over het schoolvervoer zijn er wat nieuwe bustrajecten, omdat het project gratis schoolvervoer in volle gang is. “Het aantal kinderen dat gebruik gaat maken bovenop het aantal dat we al hadden is ongeveer 6.000 en dan in buurten waar er geen traject was. We hebben een biddingsproces net afgerond en er komen wat extra routes voor de gebieden waar er geen schoolbussen reden”, deelde de minister mee. Levens zei dat niet iedereen enthousiast is over de prijs die het ministerie wil betalen waardoor er te weinig inschrijvingen waren.

De vernieuwing van het onderwijs blijft het een discussie. In de hele vakantie zijn er meetings geweest met schoolleiders en leerkrachten om het zo gemakkelijk en begrijpelijk mogelijk te laten lopen. Er zullen ook meetings met ouders komen. “Er zijn veel vragen over leerjaar 10 die voor het eerst gestart is. Het Examenbureau en de schoolleiders kijken nu al hoe het examen eruit moet zien. Er zijn voorbereidingen getroffen samen met deskundigen uit het buitenland. Heel bijzonder is het niet, maar toch prettig om samen alles voor te bereiden”, stelde de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May