ICU zaalartsen AZP luiden opnieuw de alarmbel
16 Oct 2022, 00:01
foto


De situatie in de ziekenhuizen verergert met het uur. Zaalartsen van de Intensive Care Unit (ICU) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben besloten door gebrek aan middelen en personeel capaciteitsreductie door te voeren. Zij zijn ook erg ontevreden over het uitblijven van betaling van overuren sinds maart. Het basissalaris is omgerekend US$ 350, waardoor ze niet kunnen voorzien in hun levensonderhoud. De zaalartsen van de ICU hebben vrijdag een uitgebreide brandbrief geschreven aan de directie van AZP, de minister en directeur van Volksgezondheid. De onderbezetting en gebrek aan middelen zijn alarmerend.

Claudia Redan, algemeen directeur van AZP, om een reactie gevraagd over de situatie, zegt aan Starnieuws dat de medisch directeur de leiding van ICU vrijdag heeft ontvangen. De knelpunten die de AZP kan oplossen, zijn reeds besproken. Wat de loonstructuur betreft, is er een rechtszaak gaande. De regering heeft ten overstaan van de rechter zes maanden de tijd gevraagd voor een integrale loonaanpassing. Ook de verpleegkundigen willen net als de zaalartsen een andere bezoldiging dan het Fiso-loon. De leiding van AZP kan niet overgaan tot loonaanpassing omdat het ministerie van Volksgezondheid kiest voor een integrale aanpak. Zonder tariefsverhoging is het ook niet mogelijk om de lonen aan te passen.

In het weekend wordt er nog 'normaal gewerkt', maar de zaalartsen vinden niet dat de situatie is opgelost met voorstellen die gedaan zijn om de overurenvergoeding te verhogen. Indien de dienstverlening gereduceerd wordt, zal dat ernstige gevolgen hebben. De zaalartsen willen een goede bevoorrading van ICU. Hetzelfde geldt voor de bemensing (verpleegkundigen en artsen). Achterstallige betalingen moeten binnen een werkweek worden voldaan. Het basissalaris moet worden verhoogd en ze willen een overurencompensatie van SRD 200 per uur. De directie heeft SRD 125 aangeboden.

Redan erkent dat zaalartsen en andere medewerkers niet tevreden zijn omdat de nieuwe loonstructuur nog niet uitgevoerd kan worden, terwijl de 8% Fiso-verhoging ook nog niet is uitbetaald. Er wordt onder moeilijke omstandigheden gewerkt. Er is een tekort aan essentiële ziekenhuisgeneesmiddelen en medische verbruiksartikelen. Dagelijks verhogen leveranciers hun prijzen, maar ziekenhuistarieven mogen niet worden aangepast. "Ons zorgsysteem hangt aan een zijden draadje. Maandag is er een spoed vergadering van de Nationale Ziekenhuis Raad om de ontstane situatie te bespreken". Redan is ook voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad. Op de agenda staat de 'huidige financiële situatie'. Ook de uitvoering van de beloofde SRD 100 miljoen voor de ziekenhuizen, komt aan de orde.

Al enige tijd trekken artsen en verpleegkundigen naar het buitenland waar ze beter gewaardeerd worden. Redan onderkent dat de brain drain erg hoog is. Er wordt onder moeilijke omstandigheden gewerkt, terwijl steeds gevraagd wordt om grenzen te verleggen. Veel mensen die gerekend hadden op de uitvoering van de nieuwe loonstructuur zijn gedemotiveerd. Er is volgens de algemeen directeur een volledig loonstructuur ontwikkeld voor de zaalartsen van de Spoedeisende Hulp en ICU artsen. Er wordt alles aan gedaan om oplossingen te zoeken, waardoor mensen die medische hulp nodig hebben, deze ook kunnen krijgen. "Zowel de artsen als de leiding van de ICU kennen hun verantwoordelijkheden", zegt Redan. Zij benadrukt dat de brief serieus is genomen daarom is gelijk actie ondernomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May