India kiest eerste president uit stamgemeenschap
23 Jul 2022, 19:29
foto
De Indiase premier Narendra Modi feliciteert Droupadi Murmu nadat ze werd verkozen tot de eerste president van het land uit de stamgemeenschap, in New Delhi. (Foto via Reuters)


India heeft zijn eerste president uit de tribale gemeenschappen van het land gekozen. De verkiezing van Droupadi Murmu, zou de aantrekkingskracht van de partij van premier Narendra Modi onder gemarginaliseerde groepen kunnen vergroten in de aanloop naar de algemene verkiezingen van 2024.

Murmu, een 64-jarige lerares die politicus is geworden, zal de tweede vrouw die de grotendeels ceremoniële rol als hoofd van de republiek zal vervullen wanneer ze op 25 juli aantreedt bij het begin van een termijn van vijf jaar.

Meer dan 4.500 staats- en federale wetgevers stemden maandag bij de presidentsverkiezingen en donderdag werden de stemmen geteld. Murmu's overwinning was verzekerd toen ze werd gesteund door Modi's Bharatiya Janata Party (BJP), die de federale en staatspolitiek domineert.

"Een dochter van India, afkomstig uit een stamgemeenschap, geboren in een afgelegen deel van Oost-India, is tot onze president gekozen!" zei Modi op Twitter.

Geboren in een familie van de Santhal-stam uit de deelstaat Odisha, begon Murmu haar carrière als onderwijzeres en nam ze actief deel aan gemeenschapskwesties. Ze sloot zich later aan bij de reguliere politiek en diende als BJP-staatswetgever in Odisha voordat ze gouverneur werd van de oostelijke deelstaat Jharkhand.

Haar verkiezing wordt gezien als de hulp van de BJP aan de tribale gemeenschappen van India, die meer dan 8% van de 1,4 miljard mensen uitmaken.

"De BJP zal in 2024 elke anti-gevestigdheid van de afgelopen 10 jaar willen compenseren, en een van de manieren om dat te doen is door te gaan voor een nieuwe stembasis", vertelde politiek columnist Neerja Choudhary aan Reuters.

Murmu versloeg oppositiekandidaat Yashwant Sinha, een voormalige minister van Financiën van de BJP en nu een felle criticus van Modi. Ze won bijna twee keer zoveel stemmen.

De Indiase president treedt op als opperbevelhebber van de strijdkrachten, maar de premier heeft uitvoerende bevoegdheden. Murmu neemt het stokje over van Ram Nath Kovind.

De president speelt echter een sleutelrol tijdens politieke crises, zoals wanneer een algemene verkiezing geen uitsluitsel geeft, door te beslissen welke partij het beste in staat is een regering te vormen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May